Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 квітня 2010, 17:03 Здоров'я
Українок застала закордонна хвороба - шопоголізм
Українок застала закордонна хвороба - шопоголізм

Полювання на манатки. Дедалі більше людей страждають на шопоголізм. У Німеччині недужих уже вісімсот тисяч. Найактивніші шопоголіки легко можуть перетворитися на крадіїв. Чи загрожує ця небезпека Україні - дізнаєтеся з наступного сюжету.

Сумка-трансформер, величезний гаманець, дзеркальце, бюстгальтер рожевий. І то ще не все.

Елізабет, британка:

- Ще один біленький комплект білизни. І, нарешті, чорний ліфон. Не дуже красивий, але я його усе одно взяла. Не втрималася.

Усі речі безробітна Елізабет придбала за один день. Ділиться новиною у відеоблозі. Каже, витратила на все лише сотню фунтів. Тож піде ще. Обновами пишається. Лікарі ж на те тільки зітхають: потенційна пацієнтка.

Юрій Ірхін, психолог:

- Это нездоровая тяга к приобретению, покупанию, поиску товаров народного потребления. Относится к категории психологических зависимостей.

Фахівці називають це шопоманією. У недужих шафа забита різними речами. Здебільшого, непотрібними. А вони все прагнуть купити нове. Якщо ж до крамниці не йдуть, агресивні. Буває, загострюються серцево-судинні хвороби, з’являється головний біль. Про витрачені "на вітер" гроші шопоголіки, зазвичай, жалкують. Та не купувати не можуть. Ось тільки гроші в гаманці іноді закінчуються, і тоді дивакувата хвороба перетворюється на небезпечну.

Юрій Ірхін, психолог:

- От шоппингомании к клептомании всего один шаг, то есть если у меня нет возможности купить, он украдет. При чем, украдет не из меркантильных соображений, не ради наживы, а из-за того, что рука тянется сама по себе.

Зірковий приклад тому - актриса Вайнона Райдер. В одній із крамниць Беверлі-Хілс вона вкрала одягу та прикрас майже на шість тисяч зелених. Акторку засудили до 480 годин громадських робіт і чималого штрафу.

Лама, співачка:

- Можливо, й була б манія, якщо би я не мала чим зайнятись.

Зірки вітчизняного шоу-бізнесу, здебільшого, шопінгоманією не страждають. Хоча перевірити важко, бо купують майже все за кордоном. Співачка Лама не байдужа до взуття. В Канаді мало не всі чобітки тридцять п’ятого розміру купила.

Лама, співачка:

- Там було декілька чобіток різного кольору, я хотіла і ті, і ті, і ті. Я стараюсь брати невеличку суму, тому що якщо я візьму занадто багато, то я їх всі можу потратити. Можу побачити річ, яка мені дуже сильно сподобається, навіть не звертаючи увагу на ціну.

Пересічним громадянам тяжче. Засилля реклами і великих крамниць спонукає до покупок.

Яна Качан, психолог:

- До 89-го у нас, на сколько я помню, - железный занавес, было жестко ограничено условие в выборе. То есть, если мы в шубах, валенках, то мы все это носим.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Ви - жінка, вам від 20 до 30 років, проблеми на роботі, особисте життя кульгає? Обережно, ви - в зоні ризику. Фахівці кажуть: крамнична манія косить таких найчастіше.

А ринок підлаштовується під людей. Хоч і хворих небезпечною хворобою. Приміром, банки пропонують кредити на одяг і прикраси. Дають позики на купівлю хутра, золота, годинників. Та фахівці рекомендують шопоголікам не розоряти родини, а лікуватися.

Юрій Ірхін, психолог:

- Лечатся исключительно психотерапевтическим методом, фармакологического лекарства от этого нет. То есть, нет укола, когда уколол - и человек бросил эту вредную пагубную привычку.

А ще - краще людину зацікавити іншою справою. Приміром, спортом, туризмом, колекціонуванням.

Олена Ткаченко, Віталій Савенко, НТН.