Розговітися - й до шпиталю. Під час Великодня пацієнтів у лікарнях більшає в кілька разів. А винні в цьому, переважно, самі люди. Бо після Великого посту вживають велику кількість їжі.
Олена Ткаченко, кореспондентка:
- Великий піст ще не закінчився, проте, до свята вже готуються. Хазяйки випікають ароматні паски, фарбують яйця, напихають ковбаси. Ще два дні - й усе це можна з’їсти.
Продавчиня:
- Людям нравится. Буквально, с 8-ми часов штук 50 я продала пасочек, очень вкусные.
Якщо самі не готують, то скуповують їстівне. Навіть ті, хто не постував. Чоловіки ж біля одного зі столичних генделиків уже мріють, як розговлятимуться.
Мешканець м. Київ:
- Підем в церкву, посвятим винце, прийдем додому, сядемо - да і розговимся.
Хоча що воно таке, сорок днів обмежень в їжі - вони не знають.
На Великдень більшість киян мріє про ліс.
Мешканець м. Київ:
- Ну, шашлыки хотим делать, свинину будем покупать. Спиртное? Водку, вино красное.
З жахом чекають неділі лікарі. Кажуть, найбільше в них пацієнтів на два свята: Різдво Христове та Великдень.
Лікар:
- Особенно после пасхальных праздников - количество пациентов увеличивается в несколько раз.
За сорок днів посту шлунок зменшився, підшлункова залоза працювала у щадному режимі. А тут табу закінчилося. Перед людьми великий стіл, завалений запашними наїдками.
Інна Павлик, лікар-гастроентеролог:
- Горілочка с перцем, коньячок, сало - то, конечно, поджелудочная железа, желудок, ферментативная система не выдерживает. Возникают острые боли, вздутие, подташнивание, у многих возникает нарушение работы кишечника и поднимается температура.
Тваринна їжа - тяжча для організму. Жирні, великі шматки розтягують шлунка. Виникає біль. Ферментного соку більшає. З’являється печія. Інколи - перекрут кишок. А ось клопіт із підшлунковою може й до смерті призвести.
Інна Павлик, лікар-гастроентеролог:
- В таких ситуациях необходима срочно оказывать помощь, госпитализация с проведением анализов, УЗИ, потому как иногда это может закончиться очень плачевно, развитием панкреонекроза.
Проблем можна уникнути. Варто лише раціон харчування змінювати повільно. Їсти невеликими порціями. Лікарі радять: перетравлювання їжі підсилити пігулками з ферментами. А ще не напиватися, бо алкоголь стимулює апетит.
Лікар:
- Кагор, церковное вино в небольшом количестве пригубить. Рюмку-две водки, но не в больших дозах.
Якщо біль таки виник, медики рекомендують: ужити спазмолітинів. У крайньому разі випорожнити кишківника або промити шлунка.
Олена Ткаченко, Віталій Савенко, НТН.