Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 січня 2010, 12:10 Здоров'я
Як уникнути обмороження?
Як уникнути обмороження?

В Україні - справжній льодовиковий період. Та нинішні мінус 15-20 уже за кілька днів будемо згадувати теплим словом. Синоптики прогнозують морози до 30-ти й більші. Скільки людей не витримає цього випробування - страшно навіть припустити. З огляду на те, що від початку зими від обмороження загинуло вже 170 українців. А до лікарень звернулися тисячі.

У столиці сьогодні мінус п'ятнадцять, а це тільки квіточки. Вихідними температура значно знизиться. Вночі майже на всій території країни, окрім півдня, стовпчик опуститься до тридцяти двох градусів. Україна потрапить під дію стійкого антициклону, який морозитиме нас до кінця місяця.

Людмила Савченко, синоптик:

- Найближчого тижня, і у найближчі вихідні, звичайно, ми очікуємо в Україні дуже холодну погоду. Дуже холодна погода буде пов’язана з впливом сибірського антициклону. В антициклоні переважають ночі ясні, і ясної ночі додаткове вихолоджування.

Синоптики кажуть: поталанило, що вітер буде не сильним і сніг є. Тож, дія морозу не посилиться. Загалом, такі холодні січні для України - рідкість.

Тетяна, мешканка м. Києва:

- Тепло одіваємся, і все.

Георгій Михайлович, мешканець м. Києва:

- Больше двигаться нужно, больше ходить! А что еще? Я не прикладываюсь, так что, это сто процентов.

Антон, мешканець м. Києва:

- Займатись спортом, бігати, бігати. Ми сьогодні і у кіно були, і у зоопарку були, і ще будемо багато де.

Денис:

- Буду пити гарячу каву.

За півтора місяця зими мороз позбавив життя близько двохсот осіб. Понад дві тисячі людей звернулися до лікарів із переохолодженнями. Дмитро знає, що таке студінь, не з чуток. У лікарні він опинився аж через тиждень після обмороження. Його ноги врятувати не вдалося, їх ампутували.

Від обмороження страждають, передусім, відкриті ділянки тіла. А також кінцівки, особливо ноги, надто - якщо вони вологі.

Марина Крапивнер, терапевт:

- Первые признаки обморожения - это онемение конечностей. Это белый цвет конечностей. Дальше, когда человек приходит в тепло, может быть отек и пузыри. Это уже сильная степень обморожения, но первые признаки - побеление конечностей, носа, ушей и онемение их.

Якщо ви відчуваєте, що обморозили тіло, то зігрівайте його поступово. В жодному разі не лізьте одразу під гарячу воду.

Марина Крапивнер, терапевт:

- Это постепенное согревание, то есть, сначала - это температура 35, 36, 40, по-наростающему. Какими-то бутылками обложить с теплой водой, какие-то компрессы теплые.

Вікторія Рубан, Керівник відділу ГУ МНС Київської області:

- Забороняється відігрівати частини тіла так, щоб людина на батареї клала руки, біля обігрівача, бо великий перепад температури шкідливий для організму людини.

Уникнути обмороження просто. Головне - дотримуватися простих правил: перше - не пити спиртного. Алкогольне сп’яніння насправді викликає втрату тепла, водночас викликаючи ілюзію підвищеної температури тіла. Тож п’яний може замерзнути набагато швидше тверезого. Друге - не палити на морозі. Паління зменшує периферійну циркуляцію крові, і, таким чином, робить кінцівки більш уразливими до обмороження. Не носити на морозі металічних прикрас: сережок, каблучок, бо метал охолоджується значно швидше тіла, і може прилипнути до шкіри. Також змазуйте жиром або спеціальним кремом відкриті ділянки тіла та ховайтеся від вітру, адже ймовірність обмороження на вітрі значно вища.

Марина Борисполець, Тарас Білаш, Олександр Мироненко. НТН.