Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 грудня 2009, 11:56 Здоров'я
З потеплінням в Україні виникла небезпека ожеледиці
З потеплінням в Україні виникла небезпека ожеледиці

Попри потепління, в Україні гинуть люди від обмороження й переохолодження. Натепер зафіксовано 66 летальних випадків. Найбільше, 28, на Донеччині. Тепер еменесівці та медики готуються ще й до зростання кількості травмованих унаслідок ожеледиці.

Уже другу добу в Україні тепло. Та денну відлигу заступають нічні приморозки. Тож усе, що розтануло від сонячних променів, встигає перетворитися на кригу. У гідромецентрі кажуть, ці температурні перепади - початок ожеледиці. Крига - це добре, якщо ти на ковзанах і вмієш кататися. А ось ковзанка на вулиці нічого доброго не віщує. Анатолій уже відчув на собі всі принади ожеледиці. Історія банальна: повертався з роботи, посковзнувся, впав, потрапив до лікарні. Там обстежили - перелам ноги зі зміщенням. Тепер чекає на операцію.

Анатолій, травмований:

- При входе в подъезд у нас скос идет, ступенек 6 - 8, и обмороженные. Не держался за перила, подскользнулся, и нога попала между супенек. Вывих, перелом со смещением и осколком.

Люди ще не встигли адаптуватися до слизьких доріг. Адже зима щойно почалася. Медики ж констатують, за останні кілька діб постраждалих від ожеледиці побільшало в півтора рази. І, зазвичай, людей доправляють не з простими забиттями, а з тяжкими переламами.

Василь Порій, лікар-травматолог:

- Чаще всего: если рука, то это лучевая кость, следующая - это ключица. А если нижние конечности - это лодыжка, а для пожилых людей это шейка бедра.

Та навіть за великої ожеледиці можна втриматися на ногах. Для цього треба дотримуватися елементарних правил безпеки. Ходити, злегка розслабивши коліна, ступати на всю підошву. У разі порушенні рівноваги слід швидко присісти, це завадить упасти. Якщо ж ви все-таки послизнулися, то напружте всі м'язи, а торкнувшись землі, обов'язково перекотіться, обертання зменшить силу удару.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС України в Київській області:

- Людям похилого віку, краще в такі слизькі дні взагалі не виходити з будинку. Ну, а якщо вже обставини змусили, то не треба соромитися, взяти з собою палицю з гумовим наконечником. Якщо у вас з собою сумка, то вона повинна бути тільки такою, що можна носити через плече.

Автомобілям на зиму чіпляють шипову гуму, вона менше ковзає на дорогах. Для людей зимове взуття виготовляють також зі спеціальною підошвою. Утім, якщо ваші чоботи не пристосовані до ожеледиці, ви можете їх вдосконалити самотужки.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Зробити зі звичайного взуття "льодоступи" дуже просто. На підошву й підбори можна наклеїти шматок паролону, лейкопластиру чи наждачного паперу. Після цього вам жодна ожеледиця не страшна.

Та головне - пильнуйте надворі, щоб ваша прогулянка не закінчилася на лікарняному ліжку.

Марина Борисполець, Станіслав Кухарчук, Олександр Мироненко. НТН.