Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 жовтня 2015, 00:22 Афери
Телефонний тероризм - модне шахрайство
Телефонний тероризм - модне шахрайство

Шахрай на дроті! Дзвінки посеред ночі із залякуваннями, повідомлення про неймовірні виграші та багато чого іншого заради наживи готові вигадати телефонні аферисти. І попри розголоси у суспільстві та застереження жертв злодіїв - українці все одно стають на граблі.

У родині Василя Петровича з Тернополя - переполох. Фінансовий. Днями у квартирі задзвонив міський телефон. У трубці дідусь почув голос онука.

Василь Петрович, постраждалий:

- Каже, я зробив аварію! - Да як? - Збив дитину! Ти мені поможи. Маєшь пару рублів? Той міліціонер мені допомогає пом'якшити ту справу.

Людина, яка назвалася правоохоронцем, повідомила: аби онука не посадили до в'язниці, потрібно аж три тисячі доларів. Але таких грошей у дідуся не було. Сторгувалися до двох тисяч гривень. По гроші приїхали просто під будинок пенсіонера. Лише коли незнайомець зник, Василь Петрович вирішив зателефонувати до онука.  

- Я за пару мінут звоню до свого… а він каже: Да я сплю в хаті. Ті не міг позвонити в міліцію? Я не знаю… в мені розум…

Історій, коли телефонні шахраї видурюють за такою схемою з людей гроші - сотні. Але впіймати злодіїв дуже тяжко. Правоохоронці можуть визначити місце перебування та номер, з якого дзвонили аферисти. Але складно з'ясувати особу, яка саме телефонувала. Артем - юрист, але навіть його рідних так само намагалися обдурити шахраї. Втім, батьки були пильними. Тому Артем радить якомога швидше повідомляти міліцію про злочин.

Артем Сидоров, юрист:

- Успех раскрываемости подобных дел - это оперативное реагирование со стороны потерпевшего.

Тож оперативникам щастить, коли злочинців затримують під час передавання грошей. Саме так спіймали трьох аферистів у Черкасах. Вони кілька місяців тероризували мешканців п'яти областей. Вночі затримання встигли видурити 50 тисяч гривень! 

- Был водителем, возил людей.

- Вам платили за це?

- Ну да, водителю третью часть.

Вони - добрі психологи. Шахраї телефонують ввечері або вночі, коли люди втомлені або ж взагалі сплять. Голос у слухавку описує жахливі тюремні перспективи, які загрожують вашому родичеві найближчі кілька років. Часу на роздуми не дають, тому жертва - в паніці. Люблячі близькі віддають будь-які гроші.

Володимир Поліщук, експерт із безпеки:

- Цей злочин з'явився десь 8 років тому назад. Вперше про такий злочин читали в інтернеті, що існує в Санк-Перебурзі, Москві, а потім шахраї з'явилися у нас.

В Україні з початку року телефонних шахраїв побільшало вдвічі, ніж торік.

Вктор Бугира, керівник управління УМВС України в Житомирській області:

- Економічна криза, у народа матеріальне становище стало гірше, а довіра у людей є і була. Народ наш щірий і довіряє.

Такі шахрайства дуже популярні, адже покарання не суворе, кажуть юристи.

Артем Сидоров, юрист:

- Штраф или исправительные работы, это относится к категории легких преступлений. Поэтому это и популярно.

У міліції навіть склали рейтинг найпопулярніших схем. У лідерах - шахрайство "наосліп" - це дзвінки чи СМС про надання доброчинної грошової допомоги або "ви виграли приз". Лише потім - дзвінки від імені родича, який нібито потрапив у біду. І наостанок - телефонують продавці лікувальних препаратів, які зціляють від найтяжчих хвороб.

Геннадій Стамбула, кореспондент:

- Шахраям не так вже й складно знайти довірливу жертву. Потрібна інформація є в телефонному довіднику або ж в інтернеті, наприклад, в соціальних мережах. Там, якщо уважно подивитися, то можна дізнатися, як звуть вас і вашого родича. Тому будьте уважні - за вами стежать.

Отже, якщо на мобільний або міський телефон подзвонив невідомий і сказав, що ваш родич ускочив у халепу, вислухайте і - увага! - погодьтеся віддати йому потрібну суму. А ось коли аферист покладе слухавку, наберіть свого родича або його друзів. Переконайтеся, що з ним все гаразд. А лише потім повідомте міліцію, що вас намагалися обдурити.