Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 жовтня 2015, 00:50 Афери
На гачку в магів - як протистояти ворожкам
На гачку в магів - як протистояти ворожкам

Порча та родове прокляття. Містичні аферисти чіпляють на свого гачка схильних до навіювання українців. Швидко зцілитися, дізнатися майбутнє та притягти до себе гроші - за окрему винагороду гарантують маги-гастролери. І особливо жертвами таких ділків стають безробітні. "Свідок" розпочинає цикл сюжетів - як не дати пошити себе в дурні.

Надія Василівна знай плаче - на старості років обібрали, та ще й у власній хаті!

Надія Чернак, постраждала:

- Ніколи не подумала, що так може в жизні зробитися.

Вона була на подвір'ї, коли раптом біля неї з'явилася чорнява жінка. Одразу заявила: бачу - хворієте, а я допоможу!

Надія Чернак, постраждала: 

- Каже: в мене дід хворів - заснув на 3 дні! Потом проснувся і став людей лічити, і то всьо передав мені. Треба свічечку - взяли свічечку і води священної, треба заплатити пару гривень.

Господиня уважно слухала гостю. Навіть не замислюючись над тим, що її хвороби помітні неозброєним оком - вона з палицею ледь пересувається! Та Надія таки відчула недобре.

Надія Чернак, постраждала:  

- Я бачу на стіні тінь, і думаю - з двора не може бути тіні, дивлюся - другий раз тінь, думаю - може мені в очах. Я кажу - з ким ти прийшла? - а тута звідси виходить дівчина молода, вона її за руку хапанула і каже: пішли - тут немає чого робити.

Три тисячі гривень - всі заощадження самотньої пенсіонерки! Усе забрали шахрайки! Як кричала Надія Василівна, чуло все село. Сусіди побачили машину, якою тікали аферистки.

Володимир Галевич, керівник Кременецького РВ міліції:

- При в'їзді в місто Луцьк було затримано даний автомобіль, в якому знаходилися ці особи.

Ось вони - ворожки! Все заперечують, мовляв, примарилося пенсіонерці. Натомість правоохоронці шукають інших постраждалих від такого псевдо-зцілення!

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Ворожіння, зняття порчі й неймовірне зцілення займають третю сходинку у топі афер від МВС. Попереду тільки оборудки з документами, наприклад, оформлення кредитів на вкрадені паспорти, й так званий телефонний тероризм. Гадалкам люди віддають як останні копійки, так і великі гроші, прикраси, одяг й навіть техніку! Чим же чіпляє фраза типу: позолоти ручку - усю правду розкажу!

Соціологи виявили зв'язок між статтю, освітою, соціальним станом та вірою в містичне. Бояться порчі головно жінки, люди з неповною вищою освітою, мешканці сіл, а також малозабезпечені громадяни.

Наталя Лопушанська, психолог:

- Это факт, который исследовали в тех странах, где уровень социального обеспечения меньше - ритуалов всевозможных, гадалок, таких представителей лечащих магов - их всегда больше. Это усиливается в том случае, такое мистическое мышление, когда человек хватается за последнюю соломинку.

Люди шукають відповідей - а що буде далі? Намагаються почути позитивний прогноз. І так потрапляють на ґачка аферистів.

Наталя Лопушанська, психолог:

- Они видят, какому человеку можно внушить, а какому нельзя, это зависит от очень многих показателей индивидуальных, воспитания, образования, опыт предыдущий - все это влияет.

Ворожка не причепиться до людини з цупким поглядом та впевненою ходою! А до тих, кому легко на вуха локшину повісити - залюбки. Ще й загіпнотизують.

Оксана Чекстере, психолог:

- Идет забалтывание, когда много и со всех сторон дают много ненужной информации, идет подстройка под человека, под  дыхание, под позы, повторяет последние слова.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Не дивіться в очі, не дайте себе чіпати. Стрибніть, плесніть долонями, засмійтесь - це зіб'є ворожку з пантелику! Й просто продовжить, не слухаючи прокльонів й погроз, свій шлях далі.

Коли ж цілительки стукають у двері - подумайте, чи відчиняти.

Володимир Поліщук, експерт з безпеки:

- Ми маємо ще таку історію пострадянську, і для нас, якщо людина приходила додому, то вона навряд чи сприймалася як шахрай потенційний. Часто-густо саме люди похилого віку пускають до себе додому шахраїв. Якщо прийшли комунальники - хочуть щось замінити - телефонуйте своїм дітям, радьтеся.

У квартирі не можна залишати непроханих гостей поза увагою. Якщо ж почули або вже бачите крадіжку - кричіть! Такі шахраї розраховують на невеликий, а головне - тихий вилов, тому просто втечуть.