Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 вересня 2015, 12:12 Афери
У США розслідують чергові корупційні оборудки керівництва ФІФА
У США розслідують чергові корупційні оборудки керівництва ФІФА

Нажив мільйони доларів на грі мільйонів. У міжнародній федерації футболу - ФІФА - черговий гучний скандал. Цього разу захиталося крісло під генеральним секретарем Жеромом Вальке. Його звинувачують у махінаціях перепродажу квитків на чемпіонат світу 2014 року. Два мільйони євро - саме така сума заробітку фігурує у справі.

Назар Міліневич, кореспондент:

- У міжнародній федерації футболу ФІФА - черговий корупційний скандал. Три місяці тому ФБР арештувало чотирнадцятьох футбольних чиновників, яких підозрювали у відмиванні грошей при виборі країн-господарів чемпіонатів світу. Тепер під приціл правоохоронців потрапив генсек ФІФА - Жером Вальке, його на час розслідування відсторонили від роботи.

Ціна усунення - два мільйони євро. Таку суму Жером Вальке підзаробив на спекуляції з квитками ще на торішньому чемпіонаті світу, який відбувався у Бразилії.

Артем Франков, футбольний експерт:

- Пока что речь идет о внутреннем расследовании и внутреннем отстранении. Тем не менее мы должны понимать прекрасно: если речь дошла до отстранения - это обвинения достаточно веские, достаточно громкие и резонасные.  

У структурі ФІФА Вальке людина не нова. 2007-го року він працював фахівцем з маркетингу, вже тоді його ім'я фігурувало у фінаснових корупційних скандалах.

Артем Франков, футбольний експерт:

- Его обвиняли в ложных показаниях, в деле по ложным показаниям мастер кард и виза. Но тогда никаких последствий ни юридических, ни других это не возымело. Ну понятно, что Зеф Блаттер индивидуально его рекомендовал на эту должность.

Нещодавно в корупції звинуватили найближче оточення президента Блаттера. Перед конгресом виборів на пост керівника ФІФА швейцарська поліція разом із ФБР заарештувала двох віце-президентів: Джеффрі Веба та Еухеніо Фігередо, і колишнього члена виконкому Джека Ворнера та ще низку чиновників. Їх звинувачували у відмиванні більше ста п'ятдесяти мільйонів доларів.

Лоретта Лінч, генеральний прокурор США:

- Ці люди брали гроші й відмивали хабарі через найбільші американські банки на продажу медійних і телевізійних прав телетрансляцій футбольних змагань різних рівнів не лише на американських континентах, а у світовому масштабі.

Нині всі футбольні корупціонери, яких затримало ФБР, чекають на екстрадицію, а це, зауважують юристи, доволі тривалий процес.

Сергій Коваль, футбольний юрист:

- З точки зору правосуддя буде важко довести усіх вину і винести вирок, тому що там потрібно проводити екстрадицию на тереторії США, ну це з точки зору юриспунденції ця процедура є досить складна.

Поки вини генерального секретаря - Жерома Вальке - і решти футбольних корупціонерів правоохронці не довели.

Майкл Лаубер, генеральний прокурор Швейцарії:

- Громадскість цікавить наше розслідування. Воно дуже об'ємне і буде тривалим, ми маємо опрацювати дев'ять терабайтів інформації. Перевіряємо всі банківські операції, розлідування триває і потребує часу.

Тож коли будуть результати розслідування і як покарають корумпованих футбольних чиновників - поки невідомо.