Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 серпня 2015, 22:36 Афери
Жорстока афера навколо безпритульних собак у Смілі
Жорстока афера навколо безпритульних собак у Смілі

На Черкащині, в місті Смілі, місцевий підприємець започаткував моторошний бізнес. Державним коштом чоловік вирішив дбати про безпритульних собак. Тварин мали відловлювати, везти до ветеринарної клініки, лікувати, стерилізувати, а потім - відпускати на волю. Утім, це виявилося лише на папері. Насправді ж бідолашних псів після відлову вбивають і викидають, або ж труять просто на вулицях.

Невеличке місто Сміла. Його мешканці нині обговорюють одну новину - з вулиць раптом почали зникати безпритульні собаки. Але їх не забирають до притулків, переконані зоозахисники, а безжально вбивають. Двічі на рік вулиці заповнюють тіла тварин. Люди впевнені: служби, які б мали відловлювати псів, труять їх.

Олена Горбатенко, мешканка м. Сміли:

- Чем это грозит? В летний период, это жара, этот разлагающийся труп, это инфекция и мусор, а дети? Ты маленького ребенка не привяжешь, где-то взял руками, потом эти кишечные палочки и все остальное.

Рік тому влада спробувала владнати проблему й уклала з місцевим підприємцем угоду на вилов безпритульних собак. Утім, куди вивозять тварин - чиновники вже не надто цікавляться.

Олег Беценко, керівник Смілянського управління житлово-комунального господарства:

- У нас немає в Cмілі приюта для утримання собак, тому і предметом договору було відлов та перевезення бродячих собак до місць утримання, де він визначає сам.

- А куди вивозе, ви знаєте?

- Даруйте, я не знаю.

Місцеві активісти показують акт виконаних робіт - у документі записано: відловили 131 собаку. З бюджету міста за це сплатили підприємцю 25 тисяч гривень.

Юлія Данильченко, мешканка м. Сміли:

- Вот эти деньги в бюджете выделяются на урегулирование численности бездомных животных, они просто выплачиваются частному лицу, совершенно незаконно, это не может быть частный человек, и мы просто возмущены этим.

Скільки тварин обстежили і чи взагалі когось лікували - в місцевій ветеринарній клініці сказати не можуть. За документами, саме тут мали взяти на облік усіх безпритульних собак. Перевірити на сказ і вирішити подальшу їхню долю. Але ні точну кількість чотирилапих, ні скільки з них було хворих ветеринари порахувати не змогли.

Олександр Бондаренко, ветеринар смілянської державної ветклініки:

- Ну да, він привозив, але документів ми ніяких не давали, собак ми дивились, чи були клінічно здорові. В нас нема приміщення, де утримувати на карантині.

Тим часом підприємець переконує - до загибелі тварин не причетний, лише виконує замовлення влади. Утім, яке саме - не пояснює.

Микола Вінницький, приватний підприємець:

- Є управління, вони знають, що роблять. А зробив той чи інший роботу, я зробив - і більше нічого. Там є управління, воно за це відповідає, я ніяких коментарів не даю.

Самі ж чиновники роботою бізнесмена задоволені. Тож на сесії вирішили додатково надати "мисливцю на собак" ще 10 тисяч гривень. Тому містяни з жахом очікують на чергові смертельні жнива - коли вулиці знову заповнять тіла тварин.