Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 липня 2015, 00:15 Афери
Як не стати жертвою "циганського гіпнозу"
Як не стати жертвою "циганського гіпнозу"

Класичне шахрайство - киянка віддала вуличній ворожці всі прикраси, які мала. Наївна дівчина привела шахрайку до квартири, неначе була під гіпнозом. Подібних історій українські правоохоронці реєструють сотнями, від загальної кількості шахрайств це 10 відсотків зареєстрованих злочинів. Але розкривати їх тяжко. Зараз ми розповімо, як не піддатися гіпнозу та не віддати все, що маєте, коли вам пропонують поворожити і всю правду розказати.

Замріяну молоду вінничанку яскравий циганський табір зупинив просто серед вулиці. І про долю, й про нареченого, й про заздрісних подруг - наче все знали.

Яна, постраждала:

- Просто стало інтересно, вона розказувала про сім'ю, це було правда, багато що сходилося, і стало інтересно просто, що вона ще розкаже.

Все налагодиться - запевнили Яну.

- Вона там робила якісь заговори, привороти, як циганка.

Маніпуляції дедалі більше зачаровували майбутню студентку. Стільки перспектив віщували. Тож вона нічого не запідозрила, коли ворожка попросила дати їй прикраси.

Яна, постраждала:

- Положіть, замотала в бумажку 20 грн, поставила туда кольцо моє, культітки, і серьожки, вона щось там заговорювала, і вони пропали в неї з руки, сказала, що сьогодні ввечері вони мають появитися.

Жінки зникли так само швидко, як і з'явилися. А Яна - наче у трансі - так і стояла. Коли зрозуміла, що її обдурили, ледь не розплакалася. Йшла додому, і все думала - як сказати мамі, що прикрас немає. Аж тут побачила тих самих циганок. З криками побігла до них. Шахрайки подалися в перший під'їзд. Постраждала встигла їх там зачинити й викликала міліцію. Виявилося - Яна впіймала справжніх рецидивісток.

Олександр Цимбалюк, керівник підрозділу УМВС України у Вінницькій області:

- В наших базах по Україні декілька, до десятка дактилокарт під різними іменами, то єсть це люди, які по Україні займаються цим гаданієм.

- Ловкость рук и никакого мошенничества.

Вони намагаються ворожити навіть у райвідділку міліції. Щоправда, не над розкриттям злочинів, а по наїждженій схемі.

- Светлана кто? Никого. Эта девушка немного ниже ростом и светлее твоих волос.

На це досвідчені жінки при погонах не звертають уваги. У них для затриманих своє пророцтво - штраф, виправні роботи, умовний або реальний термін за незаконне заволодіння майном, зловживаючи довірою осіб. Тобто шахрайство. Але чим же викликають цю довіру цигани? Тим більше, що більшість їхніх жертв - це випадкові люди.

Оксана Чекстере, психолог:

- Существует механизм так называемого цыганского гипноза, идет забалтывание, когда много и со всех сторон дают много ненужной информации, идет подстройка под человека, под  дыхание, под позы, повторяет последние слова, копирует мимику и жесты, и потом вводит в легкий транс.

Психологи кажуть - вуличні ворожки в деякій мірі їхні колеги. Вони відчувають настрої людей. Жінкам - кажуть про нареченого, чоловікам - про успіх, людям похилого віку - про здоров'я.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Працюють ворожки, де багато людей. Зупинки громадського транспорту, вокзали, парковки великих супермаркетів. Їм потрібне широке коло клієнтів. Звісно, не всі захочусь дізнатися про свою долю. Але навіть однією людини з сотні іноді досить, щоб зірвати великий куш.

80 тисяч гривень коштувало киянці Ірині зняття псування.

Максим Голубничий, співробітник Оболонського РУ міліції м. Києва:

- За словами жінки - вона привела до своєї квартири незнайому жінку, яка пообіцяла зняти з неї порчу, умовою того, що порча зникне, було віддати все золото, яка мала на собі жінка і все золото, що мала в квартирі.

Швидше спринтерів циганка втекла з квартири. Але й Ірина швидко отямилася. Правоохоронці зловили ворожку біля ломбарду.

Ельвіра, затримана:

- Цепочка і кольце.

- А де ви їх взяли?

- Погадала.

Зізнання й повернення коштовностей - виняток. Такі афери розкривати дуже складно - кажуть правоохоронці. Постраждалі, як правило, не можуть пригадати облич шахраїв. Щоб не стати їхньою жертвою, психологи дають кілька порад. Основна - уникати контакту: не дивитися в очі й не давати себе чіпати. Якщо раптом вас оточили, ви можете самі поставити досвідчених аферистів у глухий кут.

Оксана Чекстере, психолог:

- Когда вы высмеиваете какую-то часть или шутите, даже невпопад, вы сбиваете человека, который вводит вас в состояние транса.

Допомагає й будування уявної стіни. Головне - капітальної. З цегли, приміром. Зводьте й тікайте від яскравої, але небезпечної юрби.