Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 липня 2015, 23:32 Афери
Шахраї рознесли киянам рахунки за комуналку з власними реквізитами
Шахраї рознесли киянам рахунки за комуналку з власними реквізитами

Неймовірно зухвалий злочин в столиці: кмітливі шахраї спромоглися вписати у комунальні платіжки свої реквізити замість звичних. Липові квитанції отримали близько 800 сімей. Хто піддався на провокацію та сплатив гроші самозванцям? І скільки вони заробили за допомогою звичайного принтера та графічного редактора?

Віктор Кондратов став жертвою комунальних шахраїв. Він, як завжди, отримав квитанцію, сплатив за комунальні послуги, але гроші пішли невідомо кому. Бо квитанція в його поштовій скриньці виявилася підробкою. Зовні її не відрізнити від справжньої, але замість реквізитів ЖЕКу та комунальних служб там був вказаний рахунок аферистів. Віктор Іванович упевнений, що від такого трюку постраждав не він один.

Віктор Кондратов, постраждалий:

- Люди, они не  готовы, они, получив платежку, не смотрят, на какой счет перечисляют. Они с ЖЭКа получили официальную платежку.

Віктор Іванович правий - на гачок клюнув не тільки він. Липові квитанції отримали мешканці одразу 5-ти столичних багатоповерхівок. Та чи насправді так важко помітити підробку? Чи люди стали жертвами власної неуважності?

Олександр Храпач, кореспондент:

- Справжню квитанцію від підробної неозброєним оком не відрізнити. Лише при детальному розгляді можна побачити інші реквізити. Літні люди підробку навряд чи помітять і таки перерахують гроші шахраям. 

Обуренню мешканців немає меж. Олександра Степанівна в розпачі, адже вона рахує кожну копійку, а тут такі непередбачувані втрати.

Олександра Степанівна, постраждала:

- Кожний місяць приходило все нормально, хто там, що. Получили і йшли платить. І так, слава богу, 120 гривень. Для мене це шо то значить, і таблетки, і життя, і все остальне.

Фальшиві квитанції по будинках рознесли працівники ЖЕКу, тож ошукані люди одразу запідозрили їх у змові з шахраями. Та комунальники від темних схем відхрещуються. Вони божаться, що самі стали жертвами обману й не помітили підміни.

Тетяна Шевчук, заступник керівника комунального підприємства:

- Пришли наши сотрудники, вот есть мастера, есть бригадиры, которые отримують ці квитанції. І ці квитанції були рознесені по почтовим ящикам. Когда нам уже мешканці будинків така інформація поступила, мі повесили об'явленія, щоб вони не оплачували.

Звідки квитанції-підробки потрапили до ЖЕКу? Хто це допустив? Ми питаємо в тих, хто квитанції друкує. Але винними не визнають себе й вони. Натякають на невідомих хакерів, що втрутилися до їхньої комп'ютерної системи.

Костянтин Лопатін, керівник департаменту Головного інформаційно-обчислювального центру:

- Наше підприємство займається лише виготовленням цих розрахункових документів, і після виготовлення вони передаються до підприємств, які беспосередньо опікуються обслуговуванням житлового фонду.

Після афери з квитанціями міліція розпочала слідство. Заяви написали шестеро людей, але правоохоронці підозрюють, що це не всі постраждалі. Бо отримали липові платіжки близько 800 сімей.

Ірина Левченко, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Є кримінальне провадження, наприклад, у Шевченківському РУ за статтею 358 - це виготовлення і використання підробних документів.

Юристи тим часом радять самим громадянам бути пильними. І уважно стежити за тим, куди вони перераховують гроші. Якщо ви помітите у звичних квитанціях бодай якусь зміну - краще перепитайте в ЖЕКу перед тим, як платити. Бо повернути втрачені гроші потім непросто.

Григорій Лопатін, правознавець:

- Правоохоронні органи мають зробити всі дії, які направлені на встановлення банківської установи, де були рахунки, хто саме відкривав рахунки даної організації, і лиш після цього проводити необхідін слідчі дії для розшуку та притягнення громадян до кримінальної відповідальності.

Віктор Іванович на вдале розслідування не надто сподівається. Він це сприймає як прикру науку, тож надалі сам обіцяє бути максимально уважним.