Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 травня 2015, 23:50 Афери
Нова афера з "виграшем" автомобілів
Нова афера з "виграшем" автомобілів

В Україні набирає обертів афера з псевдовиграшем автомобіля. Вам надсилають СМС, де повідомляють - ви стали щасливим власником новенької машини. І номер телефону, за яким  можна з'ясувати деталі. На вказаному інтернет-сайті є інформація про умови акції та навіть адреса відомого салону. Тож на перший погляд - усе серйозно.

Повідомлення про перемогу в рекламній акції ведуча телепрограми Свідок Катерина Булатова отримала серед вихідного дня. В СМС йшлося про виграш нового автомобіля Шевроле.

Катерина Булатова, ведуча програми Свідок:

- Читаю и вижу там текст, в котором говорится, что я якобы стала победительницей конкурса и выиграла Шевроле Круз.

За вказаними в СМС номером Катерині відповіли: детальніше про все можна прочитати на їхньому сайті, там є і телефон гарячої лінії, де розкажуть, як забрати виграш.

Катерина Булатова, ведуча програми Свідок:

- Первое, что меня смутило - это адрес их сайта, который они указали - адрес сделан на временном электронном ресурсе и, как для крупной компании, которая раздает машины, это как минимум странно.

Доволі дивним видався Катерині і оператор гарячої лінії, який на конкретні запитання давав доволі абстрактні відповіді.

Катерина Булатова, ведуча програми Свідок:

- Он не представился, как обычно представляются крупные компании, он сразу мне сходу в трубку крикнул: горячая линия... Я говорю - а какой автосалон предоставляет машину? Он говорит - я автосалон названия не помню, но я знаю адрес - он называет адрес Столичное шосе 90. Я знаю, что в Киеве по этому адресу есть автосалон.

Втім, перш ніж їхати в автосалон за призом, необхідно було виконати одну умову - заплатити держмито за приз - дві з половиною тисячі гривень. Гроші необхідно перевести на приватний рахунок в одному з банків. І вже з чеком забрати машину. Що її намагаються ошукати, Катерина зрозуміла майже одразу, тож ніяких грошей нікому не платила. Однак вирішила з'ясувати, як працює схема махінаторів до кінця. Дівчина знайшла офіційний сайт салону, який нібито роздавав машини. А там ось таке повідомлення:

- "Автоцентр на Столичном" опровергает любую информацию о розыгрыше автомобилей совместно с компанией WELLCOMTELEKOM. "Автоцентр на Столичном" не имеет никакого отношения к SMS-сообщениям с информацией о выигрыше автомобиля.

Замели сліди спритники швидко. Сайт шахраїв перестав працювати вже наступного дня. У столичній міліції ж кажуть - маніпуляції з псевдо-розіграшами нині дуже популярні. Втім, постраждалих небагато, бо люди тепер досить обізнані.

Юлія Мусташ, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Таких випадків, на щастя, не дуже багато, нами зафіксовано було десь протягом певного періоду часу близько 5 звернень громадян, відкриті по факту 5 кримінальних проваджень, знаю, що два були відкриті за відсутністю складу злочину. По інших ведеться перевірка.

Обережні наразі й шахраї. Ми зателефонували махінаторам і спробували вдати, що отримали СМС із виграшем. Втім, оператор повідомив: нашого номера в їхній базі немає.

- Нет, никакой шутки нету, если вы получили СМС-сообщение, приз ваш, получать его только вам, но за номером, с которого вы звоните, призов я никаких не вижу.

Урок історії спілкування зі спритникам простий. Не попастися на вудку ошукачів просто - не квапитись платити гроші, більше питати і перевіряти інформацію в офіційних установах. Обман в такому випадку відкриється відразу.