Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 травня 2015, 23:31 Афери
У Тернополі бабуся стала жертвою телефонних шахраїв
У Тернополі бабуся стала жертвою телефонних шахраїв

Телефонні аферисти ошукали 80-річну бабусю в Тернополі. Пенсіонерка віддала три тисячі гривень шахраям, аби врятувати племінника, який нібито скоїв ДТП. Зазвичай гроші просять переказати на картку, та оскільки жінка геть старенька, до неї прийшли просто додому.

Бабуся Ярослава мешкає сама, щодня до неї навідується племінниця, яка має сина. Це єдині родичі пенсіонерки. Тож коли її попросили про допомогу, літня жінка довго не думала.

Ярослава Хомуляк, постраждала:

- Подзвонив телефон, голос ніби мого племінника: я зробив аварію і мені треба гроші, скільки маєте - то мені дайте.

Бабуся мала 3500 гривень. Тож 500 лишила на життя, а решту без жодних вагань віддала незнайомцеві просто в руки.

Ярослава Хомуляк, постраждала:

- По телефоні сказав, він під'їхав, я винесла гроші, ну такий не дуже високий був хлопець, взяв гроші і бігом вниз полетів, і на тім скінчилося.

Зателефонувати родичеві пенсіонерка не здогадалася. Про те, що її ошукали, дізналася наступного дня, коли до неї прийшла племінниця й розповіла, що в жодну аварію її син не потрапляв.

Тарас Любинський, родич постраждалої:

- Вчора вечором з роботи виїхав, і в той час не було, і не дзвонив сюди, і так по своїх знайомих продумав, вчора ніби не спілкувався так ні з ким. А так багато в мене знайомих знають, що в мене є машина, що тітка є.

Родина відразу почала розмірковувати, хто міг обдурити бабусю. Нині зловмисника шукають і правоохоронці. Останнім часом зі схожими історіями до міліції звертаються десятки ошуканих пенсіонерів. Аби не стати жертвою шахраїв, потрібно знати:

Михайло Козюк, керівник сектору УМВС України в Тернопільській області:

- Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів. Найдіть можливість впевнено задати питання, шахраї не працюють із впевненими в собі людьми. Під час бесіди переключіть на щось увагу.

Попри те, що голос із телефону, що просить допомоги, схожий на родичів, варто запитати щось таке, чого не може знати злодій.

Михайло Козюк, керівник сектору УМВС України в Тернопільській області:

- Ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть назвати прізвище, ім'я, по батькові і дату народження родича, який потрапив в біду. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють і ваш номер набрали шляхом випадкового набору.

Та найголовніше - спробуйте самі зв'язатися з родичем, який нібито потрапив у біду, або порадьтеся з кимось, як діяти. Адже головне завдання шахраїв - змусити вас швидко віддати гроші.