Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 квітня 2015, 23:58 Афери
В столиці аферисти продавали квартири-привиди
В столиці аферисти продавали квартири-привиди

Будівельна афера в столиці: дільці перепродували квартири в довгобуді. Клієнтам пропонували вигідні ціни за квадратні метри, але документів ані на землю, ані на зведення не показували. Мовчали й про те, що це будівництво з довгою історією, та з уже обдуреними інвесторами.

Із-поміж багатьох оголошень про квартири Ігорові припала до душі ось ця - квадратні метри в новобудові в Голосіївському районі столиці. Надто чоловікові сподобалася ціна.

Ігор, постраждалий:

- Меня устроила сумма - 50% взнос - 360 тысяч грн, и еще равными платежами, мы разделили по 300 тысяч в течении года.

Першу секцію обіцяли здати вже за рік. Тож гроші сплатив, не вагаючись. Навіть попри те, що дозвільних документів до пуття не роздивився.

Ігор, постраждалий:

- По ним я ничего не понял, потому что эта стройка передавала от одной фирме другой, а свидетельство - еще какие-то три другие фирмы, я увидел, что документы - нет соответствия, разрешения на стройку и тд, они утверждали что такой договор - нотариально не заверенный, они имеют право по нему строить.

Це будівництво і справді з багатою історією. Житловий комплекс на проспекті Науки почали зводити ще 2005-го. Коштом інвесторів. Тобто таких самих людей, як Ігор, які вклали в будівництво власних жител.

Олексій Гончарук, голова спілки інвесторів України:

- Засновники хтось кудись вийшов, з собою забрав, втік, змінив прізвище. Потім криза, почали тиснути інвестори, намаглися порушити кримінальну справу.

Ці кримінальні провадження чинні і нині. Але розглядають їх кволо - каже Олексій Гончарук. Хто поновив будівництво комплексу й продаж квартир тепер - навіть не здогадується.

Олексій Гончарук, голова спілки інвесторів України:

- Я не вірю, що на цей об'єкт зайшов хтось новий, тому що ризик дуже великий, я думаю, що це товарищі намагаються реанімувати стару історію.

Ба, більше - хто будує тут, тяжко з'ясувати навіть правоохоронцям.

Наталя Титова, помічник керівника Голосіївського РУ міліції Києва:

- Получилось установить представителя строительной этой компании, который тоже никаких документов предоставить не смог. Кто организатор этой схемы, мы сейчас ищем. Относительно неизвестных людей, которые занимались мошенничеством, ч 4 ст 190 УПК - это мошенничество в особо крупных размерах.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Довжелезні та круті сходи до відділу продажу - звичайного будівельного вагончика. Між тим там торгують квартирами у преміум житловому комплексі. Ось в цьому, що будується. Що в ньому такого елітного - Свідкові спитати вже немає у кого.

Менеджерів із продажу тут і справді вже нема. Але переконатися, що офіс зачинений, знімальній групі завадили охоронці.

- Тут же не работает ничего. 

- А как же вы квартиры продаете? 

- А никто ничего не продает, реклама есть, но ничего нет, тут даже провода оборванные.

Але робота зі зведенням комплексу триває - на верхніх поверхах працюють робітники. Тож правоохоронці та юристи закликають - бути обережними, щоби не потрапити на гачка аферистів. Купуючи житло, передусім, радять спілкуватися з директором будівельної компанії.

Олексій Гончарук, голова спілки інвесторів України:

- Інвестуючи в будівництво житла, ви фактично вибираєте собі на наступні декілька років партнера, якщо зараз поки все добре, на цьому етапі директор компанії не готовий з вами зустрітися, то що буде, коли проблема виникне.

А по-друге, звертати увагу на цільове призначення землі. Це має бути громадська житлова забудова. Ідеально, коли сотки належать тій фірмі, яка й зводитиме оселі.