Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 лютого 2015, 20:59 Афери
У Львові банк обікрав старого чоловіка
У Львові банк обікрав старого чоловіка

Банк "украв" депозит та ще й тягне до суду. На Львівщині державна фінустанова позивається до вкладника. 80-річний дідусь тримав на депозиті 24 тисячі гривень. Минулого року з'ясувалося, що завідувачка із касиром відділення привласнили його кошти. Він був одним із 45 обдурених вкладників. Шахрайок викрили і навіть змусили повернути частину вкраденого, однак пенсіонер досі не може отримати своїх заощаджень.

Пан Іван усе життя складав копійчину до копійчини. Із мізерної пенсії за 20 років наскладав 24 тисячі гривень. У державному банку переконали дідуся покласти ці кошти на депозит. Та коли минулого року прийшов забрати свої кровні - то дізнався, що ніякого вкладу у нього немає.

Іван Олексів, постраждалий:

- В вас не заведено в комп'ютер то, каже. Напевне, пропало вам всьо. Йдіть туда, там вам пояснят. Ті гроші збирав - ще, напевне, незалежності не було ще. За Союзу. Ну ощадно, скромно себе вів. Не старався там ходити по барам чи де там випивати. Ну там поїв. То шо поїсти, то поїв. 

Марія Пеленська, донька постраждалого:

- Це був шок. Тато не вірив. Тато думав, що то щось не так, що тато поїде на Валову, там все виясниться. Потім, коли вже в слідчого були, тато вірив, що то банк з порозумінням поставиться до того.

З'ясувалося, що пан Іван став одним із сорока п'ятьох обшахрованих вкладників. Усі були клієнтами одного і того ж відділення у Львові. Обдурювали вкладників завідувачка із касиркою. Гроші у людей брали, а до каси не вносили - забирали собі. Так нажили два з половиною мільйона гривень. За фактом шахрайства прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Олена Данилів, прокурор відділу прокуратури Львівської області:

- Вкладники приносили кошти у відділення цього банку, укладали угоди про вклад. Вносили кошти, посадові особи, діючи від імені банку, підписували ці угоди, завіряли печаткою банку, а також видавали особам квитанції про внесення вкладу, а кошти не вносилися.

Обидві шахрайки зараз під домашнім арештом, щодо їхнього злочину триває судове розслідування. Однак банк не квапиться повертати гроші обдуреним. Спритниці не вносили до електронної бази підписані із клієнтами угоди. За це й зачепилися юристи фінустанови, і використовують як козир у суді. У діда Івана банк вимагає довести, що він приносив до каси гроші. Адже його угода визнана недійсною.

Роман Кушнерик, юрист банку:

- Банку стало відомо про наявність депозитного договору з паном Олексівим на підставі його зверненя до банку. Однак, в зв'язку з тим, що в банку такий договір не є облікований, і відповідно після проведеної перевірки з'ясувалось, що такі кошти до каси банку не поступало.

Адвокат пенсіонера каже - згідно з законом банк мав повернути людям кошти, а вже тоді розбиратися із шахраями та власною службою безпеки.

Ніна Хома, представник постраждалого в суді:

- Банк поклав весь тягар повернення цих коштів на самих вкладників, і люди повинні довести, що дійсно були ці договори, що дійсно була саме така сума шкоди, і тоді тільки зможуть вони в судовому порядку повернути ці кошти.

Пенсіонерові вже понад вісімдесят. Його здоров'я не витримує судової тяганини, що триває вже півроку. Більшість обшахрованих у цьому банку - ровесники пана Івана. Дехто вже помер.