Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 січня 2015, 14:52 Афери
Мільйонна афера з технікою Apple
Мільйонна афера з технікою Apple

Понад п'ять сотень ошуканих  людей. І це лише за два тижні. Під виглядом магазину Apрle аферисти видурили в українців 20 мільйонів гривень.

Віктор уже кілька років мріяв про ноутбук із заповітним яблуком. Довго збирав гроші і нарешті натрапив на супервигідну пропозицію від магазину ЛайкСтор.

Віктор, постраждалий:

- У них была така ценовая политика, что заказываешь, вносишь 100% предоплату, заключают с тобой договор, ждешь 7-10 дней и тебе привозят продукцию. Двинуло меня что - отзывы хорошие в магазине, много счастливых клиентов.

19 грудня минулого року приїхав до офісу фірми та оформив замовлення. За омріяний ноутбук заплатив 27 з половиною тисяч гривень. Тоді як в інших магазинах аналогічний коштує понад 30 тисяч.

Віктор, постраждалий:

- Мне никто не звонил, и тут уже запахло жареным. Я их набрал - телефоны не отвечали, трубку никто не брал. Потом приехал сюда. Тут уже стояли единомышленики, такие же, как и я. Сказали - офис опечатали.

Тетяна Стець, кореспондентка:

- Саме за цими дверима працювали аферисти. Тут вони підписували договори з клієнтами і на початках віддавали їм товари. Але вже за тиждень до Нового року у цьому офісі нікого не було. Постраждалі кажуть - аферисти присвоїли понад мільйон доларів.

Магазин техніки шахраї заснували на початку літа. Створили сайт, через який приймали замовлення, та одразу ж розпочали рекламну кампанію. Окрім Києва, мали офіси ще в Одесі та Харкові.

Антон Клименко, старший слідчий Голосіївського РУ міліції у м.Києві:

- Особливістю вказаної схеми заволодіння коштами була поставка товару з відстрочкою 7-10 днів, що давало можливість шахраям безкарно зникнути з грошима після оформлення замовлень. Що ймовірно і планувалося зробити після оформлення максимальної кількості замовлень.

Жертвами простої, зате дієвої схеми стали понад п'ятсот людей. Сума збитків перевищує 20 мільйонів гривень. І це далеко не остаточні цифри, бо не всі постраждалі звернулися до правоохоронців.

Постраждалий:

- Оборот был там я не знаю, в кабинете стопки денег там вот такие лежали.

Організатор шахрайської схеми втік. Однак двох його поплічників правоохоронці таки затримали. Вони у всьому зізналися. Нині в СІЗО. Якщо вину затриманих доведуть, вони можуть сісти за ґрати на 12 років з конфіскацією майна.

Анатолій Башов, адвокат постраждалого:

- Довести і знайти винуватців, які в принципі стояли за цим, думаю, буде важко, а гроші і те, що люди купували, буде знайти ще набагато важче.

На думку адвоката одного з постраждалих, до шахрайської схеми можуть бути причетні правоохоронці.

Анатолій Башов, адвокат постраждалого:

- Як правило, всі великі компанії, які займаються експортом, а мені здається, що це був сірий імпорт, або взагалі чорний техніки - кришується правоохоронними органами, прокуратурою, СБУ.

Віктор, постраждалий:

- Обидно, если не накажут - в любой момент можно так всех развести.