Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 жовтня 2014, 23:27 Афери
Обережно: нова афера з банківськими картками
Обережно: нова афера з банківськими картками

Кілька вправних наполегливих фраз - і ваші гроші в кишені у аферистів. В Україні активізувалися шахраї, що називаються банківськими працівниками. Незаконні операції провадять головно з картками. Й зазвичай кревні жертви віддають зловмисникам самі.

У халепу вскочила 26-річна киянка. На сайті безкоштовних оголошень вона продавала сукню. Відгукнувся чоловік, попросив переслати річ з Києва в Миколаїв. Гроші за товар обіцяв переказати на картку.

Ольга, постраждала:

- Где-то через час после этого разговора позвонил другой человек, по голосу помоложе, Алексеем представился, сказал, что он сотрудник банка - старший менеджер.

Повідомив - проблеми з платежем. Тож для вдалої угоди гроші потрібно отримати в терміналі, як переказ. Навіть не запідозривши недоброго, киянка виконала вказівку. Поклала у пристрій свою картку.

Ольга, постраждала:

- В терминале начала набирать номер карточки, которую он диктовал, я спросила, что это за номер карты, он ответил - это моя виртуальная карта, чтобы прошел платеж, нужно набрать эту карту, и сумму мне сказал, это сумма - 3 тысячи грн, ввела свой код и деньги перечислились.

Зв'язок із чоловіком, який назвався менеджером банку, миттєво урвався. Тільки тоді Ольга зрозуміла - її ошукали. До того ж, бездоганно - визнає постраждала.

Ольга, постраждала:

- Он владел терминологией, грамотно говорил, рассказывал про денежный перевод, через который я могу получить эти деньги, он долго терпеливо мне объяснял, что делать.

Наталя Лур'є, кримінальний психолог:

- Человек, который занимается мошенничеством, он хорошо улавливает интонацию собеседника и может манипулировать, в даном случае он разговаривал очень мягко, они могут строго проговаривать, агрессивно.

Окрім інтонації, зважають і на притаманну майже всім рису характеру - жадібність.

Наталя Лур'є, кримінальний психолог:

- Это деньги, выгода, быстрее-быстрее получить то, что хочется.

Швидше отримати гроші хотіла й Ольга. Тож навіть не розуміла, що робить, коли розповідала аферистові особисту інформацію. Юристи нагадують - таке випитування працівникам банку категорично заборонено.

Ганна Осипова, юрист-консультант Дніпровського РУ міліції м. Києва:

- Відповідно до чинного законодавства, банки не можуть давати вказівки щодо дій з банківськими картками з приводу коштів власників банків.

Повернути нині гроші постраждалій дуже проблематично. Хоч банк, в якому відкрита її картка, прийняв заяву про шахрайські дії невідомих осіб, та операцію переказу грошей скасувати вже не можливо.