Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 березня 2014, 21:55 Афери
У Львові колишні підслідні не можуть повернути грошові застави
У Львові колишні підслідні не можуть повернути грошові застави

Свого часу затримані за підозрою у різних злочинах вносили на рахунок суду суми від 30 до 100 тисяч гривень, щоб не перебувати у слідчому ізоляторі. Після того як в ході слідства або судового розгляду було доведено непричетність підозрюваних до злочинів - вони отримали право забрати грошову заставу. Однак у львівському управлінні Держказначейства коштів не віддають.

Павло влітку торік ускочив у халепу - за що саме, воліє не розповідати. Аби уникнути слідчого ізолятора, вніс заставу.

Павло Кібляр, постраждалий:

- Назбирали мої родичі, рідні, ну, короче, з жінчиної сторони, мої батьки назбирали. Сказали внести 91 тисячу сімсот шістдесят гривень за мене застави. І з 31 грудня до сьогоднішнього дня я оббиваю пороги, і мені навіть близько не збираються повертати цю заставу.

Про борги вже нагадують кредитори. Іван - близький приятель Павла. Коли з другом сталася біда - позичив п'ятдесят тисяч заощаджень. Тепер оббивають пороги разом.

Іван Базюк, мешканець м. Львова:

- Зараз в мене сім'я недоїдає. Бабка старенька їсти хоче. А ту, раз я всі гроші віддав, зараз тяжке життя, працювати, мені зараз гроші треба віддати. Я поназичав тоже. А вони мені зараз говорять, що не віддамо - через рік, через два. А через рік, через два я здохну.

У скарбниці кажуть те, що й завжди і таких випадках - немає грошей. У країні криза - хоч би на пріоритетні галузі вистачило коштів. Спершу фінансують зарплати, медичні закупівлі, харчування соціальних установ та комуналку. А вже потім - решту.

Петро Могиляк, керівник Головного управління Державної казначейської служби України:

- Стан цього рахунку бажає кращого. На сьогоднішній день стан є незначний і це не дозволяє органам головної казначейської служби безперебійно в визначеному законодавством порядку здійснювати платежі.

Це незаконно, впевнений правозахисник Олег Мицик. Адже заставні кошти вносять на спеціальний депозитний рахунок. І їх держава має повернути одразу після відповідної ухвали суду.

Олег Мицик, правозахисник:

- Казначейство зобов'язане повернути заставу на протязі п'яти днів банківських чи календарних з моменту, коли громадянин внесе всі документи для повернення.

Повернути застави лише у Львові не можуть десятки колишніх підозрюваних. Походи до скарбниці марні - там ніхто нічого не обіцяє. Чиновники кажуть: чекати, поки надійде фінансова допомога з-за кордону.

Іван Базюк, мешканець м. Львова:

- Якщо вони мені не повернуть гроші, я тільки буду тут спати. А ні, то вибачте, я, хоч це дуже великий гріх, руки на себе накладувати, но нема інакшого виходу. Я хоч честь і гідність свою збережу.