Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 лютого 2014, 23:46 Афери
Як не стати жертвою кредитних шахраїв
Як не стати жертвою кредитних шахраїв

Хотів отримати вигідний кредит, натомість - ускочив у велику халепу. До програми Свідок по допомогу звернувся 40-річний мешканець Київщини. Чоловік твердить - аби добудувати хату, вирішив взяти позику, але й гадки не мав, чим для нього це обернеться.

Газета безкоштовних оголошень у метрополітені - і цілий світ у кишені. Реклама про доступний кредит намалювала в уяві селянина добудовану хату й безхмарне майбутнє малого синочка.

Ігор, постраждалий:

- Ми з жінкою поспілкувалися і рішили, шо 200 тисяч на 15 років ми можемо потягнути. Ми позвонили по телефону. Вони пробили по компютеру і сказали, що така сума 200 тисяч Вам є. Але потрібно зробити внесок 15 тисяч 80 гривень.

А далі - позичені в родичів кошти і зустріч з кредитним консультантом. З тісного офісу чоловіка одразу ж відрядили до банку - розрахуватися за майбутню позику. Потім дали на підпис купу паперів. 

Ігор, постраждалий:

- Десь приблизно, може бути, через півгодини на ваш рахунок поступлять кошти, може, це бути в процесі години. А саме пізніше до 16 вечора. В 17.00 приблизно поступає дзвінок. Консультант мені каже - вам треба внести 12 тисяч гривень. Це страховка для вас.

Коли ж обурений клієнт прибіг до офісу - його одразу ж витурили надвір. Вже вдома чоловік зустрів сусіда - той теж їздив по такий кредит. Утім на дешеву рибку не повівся.

Роман Покотинський, мешканець м. Фастова:

- Сначала дала квитанции - на, иди, можешь проплачивать в то же самое отделение банка. Ни договор не составлен, ничего. Я пока подождал. Не показали ни лицензию, ни сертификатов, ничего.

А ось пригнічений горем селянин звернувся по допомогу до журналістів Свідка. У присутності знімальної групи чоловік знову телефонує до кредиторів.

- Сейчас решается вопрос по поводу страхования. Дело в том, что без страхования вам сумму не выдадут.

- А если я отказываюсь?

- Разрывать договор очень невыгодно, потому что вы очень много теряете. Львиная доля остается предприятию. Потому что 60% этой суммы сразу отчисляется в налоги.

Контора - це невеличкий офіс і голі стіни. Розмова ж журналістів зі співробітниками не склалася. Вказана в договорі про надання захмарної суми адреса теж нам нічого не дала. Про таку фірму тут ніхто не чув. А ось вердикт юристів, до яких Свідок звернувся по пояснення, невтішний.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Я вам ответсвенно заявляю, что этот договор составлен мошенниками при помощи негодяев-юристов. Вы читали Договор перед тем, как подписывать?

- Нет.

- Вы понимаете, что в этом договоре есть пункты, что вы теряете право собственности на жилье и все, что у вас есть на банковских счетах?

Зі слів правознавців, чоловік став черговою жертвою кредитних шахраїв. А все - через власне невігластво.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Если вам предлагают подписать вот такой договор, или вот такой договор, где написано: за информационные услуги - не подписывайте. Не подписывайте какой-либо документ до того, как покажете его своим знакомым юристам или адвокатам. Если вам предлагают кредит и требуют сумму оплаты - это мошенничество.

Тепер постраждалому одна дорога - до прокуратури. Чоловік вже написав заяви до представників Закону у столиці та за місцем мешкання. За перебігом подій уважно стежитиме програма Свідок.