Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 листопада 2013, 12:09 Афери
У Китаї засудили виробників олії з відходів
У Китаї засудили виробників олії з відходів

У Китаї нещодавно засудили на довічне шахраїв, які заробили мільйони на олії зі звичайних помиїв. Вироком шахраї незадоволені, адже покарали одних із тисяч. У країні триває тотальна перевірка. Адже рецепт отруйного нелегального виробництва вже 10 років як не таємниця.

Скандал у Піднебесній набуває світових масштабів! Там винесли вирок шахраям, які виробляли "рослинну" олію з помиїв. Отруту доправляли в ресторани, на базари і навіть фабрики, де виробляли готові продукти. На лаві підсудних - спритники, котрі за кілька років заробили 10 мільйонів доларів. Крутії дістали чималі терміни, деякі - довічні. Гроші підприємливі китайці нажили на непотребі в буквальному сенсі - скуповували тухле м'ясо й відходи на бійнях і з цього готували олію. Працювали десятки підпільних заводів - тисячі тон нелегального продукту в харчові заклади найбільших міст країни та на експорт. Нині в Китаї тривають масові перевірки.

Сяньнін Ху Лян, керівник відділу з боротьби з економічними злочинами:

- Така олія дуже токсична, окрім отруєння, в разі тривалого використання вона може спричинити рак шлунка й печінки.

Мінімум витрат - максимум прибутків. Підприємці за безцінь забирали з ресторанів відходи. Після чого їх кип'ятили, фільтрували й освітлювали. Коли суміш набувала вигляду натуральної олії, її продавали в ті самі й інші заклади.

Лі Цзясинь, слідчий:

- Паковання зроблене дуже добре, нічим не відрізниш від справжнього. З нього неможливо дізнатися, яка якість продукту, тим більше зрозуміти, де воно виготовлене.

І таких шахраїв - через край. Масло з помийної ями розходиться країною цистернами. Воно потрапляє в харчове й фармацевтичне виробництво. Два роки тому влада КНР розгорнула національну кампанію - понад сотню заводів було закрито, 800 людей опинилися за гратами. Громадянам пояснювали: з відходів можна варити лише мило або виробляти біопаливо. Та продаж токсичного масла для їжі виявився значно прибутковішим.

Сю Ченлей, представник китайського бюро суспільної безпеки:

- За статистикою зараз на ринку кожна десята пляшка масла - підробка. Стандарти перевірки треба підвищити якнайшвидше, щоб ми оперативно могли відрізняти цей продукт від звичайного.

Цим аматорським відео в Китаї вже нікого не здивуєш: серед білого дня жінка з чоловіком спокійно відкриває люка і просто з каналізаційних стоків набирає повну флягу. Вдома родина вариво очищає і потім продає як олію. Вони навіть не витрачають грошей на паковання - розвозять продукцію у діжках. Щоправда, на офіційний ринок з цим продуктом не виходять. Їхні клієнти - господарі вуличних кав'ярень і невеликих продуктових кіосків на базарах.