Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 серпня 2013, 23:27 Афери
Аферистка тримала літню жінку в заручниках
Аферистка тримала літню жінку в заручниках

Набула продовження історія з квартирною аферисткою в Києві. Два місяці тому "Свідок" розповідав, як опікунка запроторила до психіатричної лікарні власницю двокімнатної оселі, що в Деснянському районі столиці. Після сюжету в нашій програмі, бабуся з медзакладу зникла. І лише кілька днів тому її знайшли. Життя постраждалої тепер у безпеці, а її кривдники - в міліції.

На долю цієї жінки похилого віку випали непрості випробування. Саме на її квартиру накинули оком шахраї. Зловмисники підписали з психічно-хворою бабусею договір про довічне утримання. У засвідченому в БТІ документі помешкання старенької оцінено аж на шість тисяч гривень.

Олена Грищенко, родичка бабусі:

- Стали выяснять, и оказалось, что мама находится в психлечебнице, куда отправила ее вот эта опекунша. Она договорилась с врачами о том, что маму кроме нее никому не выдавать, согласно договора о пожизненном содержании.

Коли ж близькі отримали дозвіл забрати жінку з лікарні, її там не виявилося - родичів випередили.

Сергій Костира, правозахисник:

- Назначена судом психиатрическая экспертиза, которая указывала бы, что на момент подписания данного договора Грищенко страдала психическими расстройствами и шизофренией. Избежать этого они могли только одним способом - выкрасть бабушку. И не дать провести экспертизу.

Чому психічно хвору пенсіонерку запросто віддали чужій людині, гарячим слідом намагалися дізнатися журналісти "Свідка". Проте розмова з медиками тоді не склалася.

- Назад!

- Добрий день!

- Я сказав: "назад!"

- А хто ви такий?

Підозрювану у викраденні одразу ж оголосили в розшук. А вже за місяць шахрайку виявили. Вона мешкала під чужим прізвищем в іншому місті. Затримана одразу ж повернула правоохоронцям полонянку.

- Раскажите нам, где вы были? Шо с вами било?

- А де ви живете?

Олена Грищенко, родичка бабусі:

- Она не узнает, не осознает, что с ней происходит. Находится в каком-то странном состоянии сонном. Видимо, это сказывается действие каких-то препаратов, которыми ее пичкали.

Вилучили у затриманої і ключі від вже приватизованого бабусиного помешкання. Саме там опікунка якийсь час тримала свою бранку.

Олена Грищенко, родичка бабусі:

- Вчера, когда мы зашли, мы обнаружили решетки на окнах. Даже окна забиты гвоздями для того, чтобы они не открывались. А замки устроены таким образом, чтобы нельзя было изнутри открыть дверь.

Сергій Костира, правозахисник:

- Умудрилась получить еще один паспорт на Валентину Дмитриевну и добросовестно его использовала при прописке в данной жилплощади, при переоформлении данной жилплощади, при доставлении бабушки в психлечебницу. Вопрос остается открытым: кто из правоохранительных органов посмел выдать оригинал паспорта лицу, которое стоит на учете в психдиспансере?

До з’ясування всіх обставин злочину, подальшої долі затриманої правоохоронці поки не коментують. Відомо, що горе-опікунці загрожує відповідальність за двома статтями Кримінального кодексу: "викрадення людини" та "шахрайство".