Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 серпня 2013, 01:31 Афери
Київські шахрайки наживалися на хворих дітях
Київські шахрайки наживалися на хворих дітях

Легкі гроші на чужому горі. В Києві затримали двох шахрайок, що кілька років привласнювали пожертви добродійників, прикриваючись фотокартками чужих хворих дітей. І навіть нині, коли триває слідство, аферистки перебувають на волі й не кидають брудної справи.

Допоможіть врятувати життя маленької дитини! Такі підписи під знімками можна побачити в інтернет-мережі, на телебаченні й у газетах. Лілія теж зважилася на це, аби дати шанс вижити своєму синові Ельдарчикові. Коли мати була у столичному Охматдиті, до неї зателефонувала жінка з аналогічною проблемою - потрібні кошти на операцію.

Лілія Кононенко, постраждала:

- Я її розуміла, тому що це було мені до болі знайомо, їй буквально не вистачає якихось 2 тисяч грн, щоб дитині провели операцію, якщо вона не знайде гроші, просто дитину не прооперують.

Як небезпека для життя її малюка минула, Лілія без роздумів надіслала гроші тій жінці. Та коли за кілька днів повернулася додому і в соцмережі побачила зображення свого сина - зомліла.

- Фотографія мого сина - це Ельдарчик в реанімації Івано-Франківської лікарні. Моя фотографія на аватарці, а текст от: Сос, срочний сбор. Діма, нейробластома. Тобто ім'я дитини вигадане, діагноз вигаданий. Осталось 3 350 грн. Карточка Приватбанку на ім'я Лутова Наталія. Це та людина, яка зі мною спілкувалася, і якій я перечислила гроші. 

Мати була в розпачі, адже зрозуміла - на її горі хтось намагається нажитися. Згодом дізналася - таких ошуканих добродійників немало.

Світлана Майструк-Калашникова, постраждала:

- Я увидела просьбу о помощи: Сос, помогите, умирает наша доченька. Ну наверное, как любая мама, когда знает, что такое, когда болеют дети, я решила добровольно перечислить деньги, энную сумму, женщине. Она слезно просила, что нам не хватает какой-то суммы для операции. Я говорю, не переживайте, люди слышат вашу помощь. Через 2-3 дня я узнаю, что это мошенники.

Шахрайками виявилися двоє киянок 38 й 40 років. Спіймали їх на гарячому, коли прохали допомоги у столичній лікарні. За збігом обставин аферистки показали знімка одній з матерів, дитина якої саме проходила лікування. Жінка ледь не знепритомніла - з фотокартки на неї дивився її синочок. А коли розгледіла банківські реквізити під зображенням, то зрозуміла, що нещодавно переказала 2 тисячі гривень саме на цей рахунок. Ошукана не розгубилася й одразу зателефонувала правоохоронцям.

Наталія Калиновська, помічник керівника Шевченківського РУ міліції м. Києва:

- Одна з них пояснює, що робила це, щоб у неї були кошти для придбання наркотичних речовин, а інша розповіла, що вона хотіла дуже гарно жити і нічого при цьому не робити. Розпочате кримінальне провадження за статтею 190 КК - це шахрайство.

Та жага шахрайок до легких грошей не знає меж. І навіть нині, коли триває слідство, аферистки створюють нові сторінки в соцмережах і прохають переказувати гроші на лікування.

- Вы просили помочь на операцию, да? 

- Ну да, нам нужна была помощь, но нам отложили, но наверное, нам так ее и не сделают, потому что мы много так и не собрали, то, что нам необходимо было. Мы находимся в реанимации, тут нам как бы не разрешают разговаривать.

- А вы в реанимации в Охматдете, да?

- Да. 

Як не спійматися на гачка шахраїв, що наживаються на людському стражданні. Поради дають самі постраждалі.

Лілія Кононенко, постраждала:

- В групі повинна бути розміщена копія свідоцтва дитини, копія паспорта мами, документ з лікарні, якісь можливо рахунки. Завжди запитуйте номер телефону лікуючого лікаря, не лінуйтесь йому подзвонити і перевірити, чи така дитина насправді знаходиться у тому-то відділенні, у тій-то лікарні.