Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 червня 2013, 21:54 Афери
Молодик з Маріуполя викрадав автономери з правом викупу
Молодик з Маріуполя викрадав автономери з правом викупу

У Маріуполі 25-річний чоловік намагався розраховуватися за кредити, викрадаючи автомобільні номери. Власникам автівок залишав інструкцію з повернення втраченого. Та хитромудрий бізнесмен прогорів: власники або не квапилися перераховувати гроші, або одразу зверталися до міліції.

Кілька тижнів цей молодик тероризував маріупільських автовласників. Коли на вулицях темніло, він виходив з дому на роботу - знімати реєстраційні номери.

Юлія Колотуцька, слідчий Жовтневого РВ міліції м. Маріуполя:

- Как он выбирал машины?

- Разные марки, независимо от стоимости. Где-то с 6 вечера, с 10 вечера до 8 - 6 утра люди обнаруживали пропажу своих номеров.

- Как правило, где машины были припаркованы?

- Как правило, во дворе места жительства, где потерпевшие жили, оставляли возле подъезда, либо парковочная площадка во дворах. Там же и снимались номера.

По собі молодик залишав сім-картку для безпечного спілкування з ним та записку. У ній пояснював, як повернути номери.

Тетяна, постраждала:

- Сели в машину, а номера нет и висит записка. Обратитесь по такому-то номеру, пришлите смс с госномером вашего автомобиля.

- Почему увидели записку и деньги не перечислили? Почему в милицию пошли?

- Честно сказать, а где гарантия, что нам отдадут назад номер, если перечислим деньги.

У таку халепу ускочили ще майже 40 мешканців Маріуполя. У кожного з них винахідливий містянин намагався видурити 200-250 гривень. Гроші треба було перерахувати в електронного гаманця, а потім смс-кою молодик обіцяв повідомити, де господар зможе забрати свого номера. Та злочинний бізнес явно прогорів - злодієві заплатили тільки 2-є постраждалих.

Затриманий:

- Откуда идея пришла?

- Элементарно, зайдите на любой интернет-ресурс. Там это все досконально расписано, подробно. Естественно, я думал, что раскроется. Это, знаете, как какой-то адреналин, что ли. Это очень интересное ощущение.

До злочинної діяльності молодика підштовхнули борги. Кілька місяців тому до нього часто навідувалися кредитори з банку.

Ігор Шмельков, керівник відділу Маріупільського МУ міліції:

- Чтобы избежать возврата долга, он покинул место жительства. Снимал квартиру в центре города. Начали отрабатывать близлежащую территорию. Зная, что частенько пользуется компьютерной техникой, выходит в социальные сети, то оставили контактные свои номера телефонов просто у охранников в компьютерных клубах. Они добросовестно нам помогли.

Нині молодик свідчить і кається у скоєному. Остаточної правової оцінки його діям поки не дали, але розпочали кримінальне провадження за таємне викрадення чужого майна. За хитромудре заробляння грошей крадія можуть позбавити волі на три роки.