Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 квітня 2013, 23:40 Афери
У Черкасах судили пасторку-шахрайку
У Черкасах судили пасторку-шахрайку

Тридцять мільйонів гривень з вірян. Саме стільки начебто на потреби церкви "Служіння Духа Святого" зібрала пастор Олена Хамула. Тепер шахрайка і її помічники сидітимуть за ґратами 12 років. Ошуканих людей  рішення суду тішить. Проте кажуть - навіть не уявляють, як виплатять мільйонні борги банкам і кредитним спілкам.

Самотня. З хворою дитиною на руках. Та з боргом на мільйон гривень. Життя Галини Старовойт перетворилося на пекло, відколи вона почала служити Богу в церкву пастора Олени Хамули.

Галина Старовойт, постраждала:

- Мені сказали, що є така собі Хамула, яка прикладає руку і зцілює людей. А в мене дитина хвора. Я й пішла. Да, вона прикладала руки - і люди падали. Але зцілення, як такого, не було.

На відео, знятому колишніми вірянами церкви, видно, як відбувалися зустрічі. Люди впадали у транс і були готові виконувати будь-які забаганки наставниці.

Олександр Харченко, постраждалий:

- Ми виконували волю пастора. Вона казала, що у неї одкровення від господа. Казала, що банківська система - сатаністська, від диявола. І те, що ви робите - ви виконуєте божу волю.

Віряни віддавали пастору все, що мали. Якщо не мали - позичали. Аж на 600 тисяч гривень навиконував божої волі Валерій. Він прийшов до церкви, бо був сиротою і хотів мати сім'ю. Тепер від нього відмовилися навіть родичі.

Валерій Шраменко, постраждалий:

- Колектори почали їх турбувати. Вони всі відвернулися від мене. Тепер я сам.

Таких історій у Черкасах - кілька десятків. Парафіяни брали кредити в банках, продавали й заставляли майно. Олені Хамулі віддали 30 мільйонів.

Віктор Журба, прокурор:

- Хамулі вмінялося шахрайство, легалізація грошей, використання завідомо підроблених документів.

Суд першої інстанції призначив шахраям 12 років позбавлення волі. Крутії не погодилися з рішенням Феміди й подали апеляцію. Утім, марно. Хамула ж, попри те, досі вважає себе невинуватою.

Олена Хамула, засуджена:

- Оскаржувати буду. Это еще раз показывает, насколько несовершенное судочинство в Украине. Это плачевно.

А поки засуджена готує ще одну апеляцію, ошукані віряни хапаються за голови. Бо не знають, як віддавати борги. Питання про те, хто і як повертатиме банкам та кредитним спілкам гроші, в суді мають розглянути окремим питанням.