Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 вересня 2012, 22:40 Афери
Шахраї все частіше заволодівають особистою інформацією українців
Шахраї все частіше заволодівають особистою інформацією українців

Обережно: аферисти!  Завдяки інформаційним базам, які так легко знайти в Інтернеті, шахраї видурюють у довірливих українців тисячі гривень. Як вберегти себе від злочинців, дізнавалися наші журналісти.

Киянка Карина стала жертвою мобільних шахраїв. На свого телефона вона отримала смс-повідомлення.

- Приезжай скорее, мы тебя ждем! Собирайся!

Дівчина одразу не втямила, хто їй пише, а тому розпочала смс-спілкування. Через деякий час повідомлення з її номера було вже не надіслати!

Карина Симонова, постраждала: 

- Я начинаю проверять свой счет, потому что смс не отправлялись, и у меня на счету было 200 гривен!

Дівчина зізнається: свої персональні дані часто залишає під час реєстрації в мережі або замовлення продукції додому. Правники кажуть: в такому разі варто бути обачним. Адже номери мобільних телефонів, адреси електронної пошти, паспортну інформацію та будь-яку іншу, шахраї шукають в інтернеті. За ці персоналії торгівці правлять від 2 гривень до сотень тисяч  доларів.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Эти персональные данные дают общую картинку о человеке: кто он, что он,  и как у него можно выманить деньги!! Они знаю о вас все!

Якщо інформація про людину потрапляє до зловмисників, її спробують ошукати. Але афериста легко розпізнати.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Если человек представляется частным лицом, и хочет получить у Вас какую-то информацию, то это однозначно мошенник! Надо быть осторожным в передаче информации!

У Службі Безпеки України кореспондентів "Свідка" запевнили: інколи персональними даними українців торгують ті, хто, навпаки, повинен їх охороняти. Вартість державних інформаційних баз шокує.

Співробітник управління СБУ у м. Києві:

- Сягає від 50 до 150 тисяч доларів! Чинним законодавством України передбачена кримінальна відповідальність , що стосується незаконного обігу інформації з обмеженим доступом!

Торговець персоналіями за свій незаконний бізнес може дістати до шести років позбавлення волі.