Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 червня 2012, 11:18 Афери
У Рівному ошукані власники квартир погрожують перекрити дорогу
У Рівному ошукані власники квартир погрожують перекрити дорогу

Купували квартири, натомість - отримали чималі борги та зіпсовані нерви. Вже чотири роки рівняни оббивають пороги різних інстанцій та вимагають закінчити будівництво багатоповерхівки. 

Ганна Махно, кореспондентка:

- Бур'ян до пояса, занедбана територія, недобудована багатоповерхівка - це сьогодні. А ще чотири роки тому людям обіцяли новенькі квартири, дитячий майданчик та сучасний паркінг.

Навколо довгобуду - залізний паркан, за ним - київська охорона. Рівненці заходять подивитися на вікна своїх недоспоруджених квартир. Розповідають, цей будинок мали здати в експлуатацію ще 2008-го. Коли ж багатоповерхівку звели на три чверті, роботи зупинилися. Як виявилося, фонд фінансування спорудження - "Трансбанк" - на межі банкрутства. Та на той час генпідрядник, компанія "Сибінвестград",  вже продала 47 квартир.

Ірина Баярницева, власниця квартири:

- Я бы хотела, чтобы наша власть обратила внимание на этот памятник архитектуры, потому что мы пострадали не только материально, но у нас и забрано здоровье за все эти годы. Вот я, допустим, продала трехкомнатную квартиру. И мне обещали, что я буквально через 4-5 месяцев вселюсь в квартиру. 

Нині кредитну заборгованість "Сибінвестграду" переведено до "Укрексімбанку", у котрого тепер і майнові права на квартири.

Оксана Лежняк, власниця квартири:

- Коли передавалася кредитна заборгованість в ПАТ "Укрексімбанк" до Києва, разом з тим кредитом проблемним передали 13 квартир, які фізичні особи оплатили стовідсотково. На сьогоднішній день ми зверталися до суду, справа поки що на місці. Жодної квартири з іпотеки не вивели.

Нині власники квартир вкотре штурмують обласних чиновників. Ті запевняють: тримають усе під контролем. Однак словам люди вже не вірять.

- Зрозумійте, є досить велика різниця між двома поняттями: тримати все під контролем і діяти. Тримати під контролем можна 20 років, тридцять років.

Щоби добудувати багатоповерхівку, треба 10 з половиною мільйонів гривень та чотири місяці. Однак роботи відновлять тільки, коли компанію "Сибінвестград" визнають банкрутом. 

Сергій Пандрак, голова проектно-будівельної організації:

- Вже відбулося два судових засідання, призначений арбітражний керуючий. Буде компанія "Сіб" визнана банкротом, виявлене все його майно, яке є і продано арбітражним керуючим. 

А поки влада шукає компромісу з банком, зневірені люди готові до радикальних заходів. Обіцяють вийти на міжнародну трасу Київ-Чоп і перекрити дорогу.

- Якщо ми не можем на неї стати і перекрити дорогу, ми можемо сміло ходити по пішохідному переходу туди-сюди  і тим самим зупинити рух транспортних засобів, тих вболівальників, які будуть їхати на Євро, на Київ, на Харків.