Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 січня 2012, 15:08 Афери
Напередодні новорічних свят міліція оштрафовала торговців незаконно зрубаних ялинок
Напередодні новорічних свят міліція оштрафовала торговців незаконно зрубаних ялинок

Напередодні новорічних свят міліція виявляє торгівців незаконно зрубаними ялинками. Разом із правоохоронцями порушників шукала Ірина Винокурова.

Напередодні свята Державне агентство лісових ресурсів попереджало і покупців, і продавців: усі деревця повинні мати спеціальне марковання зі штрих-кодом. Він містить інформацію про те, хто і де виростив новорічну красуню. Втім, попри численні перевірки, на столичні базари таки потрапили сосни-порушниці.

Продавчиня:

- Есть чипы, вон где есть чип.

- А на цій?

- Ну, може прозівали і не поставили.

На цих деревцях чіпи - через один. Документів на них немає взагалі, як немає у продавця і дозволу на торгівлю. Сосни відразу вантажать на машину, а на порушника складають адмінпротокол.

Ось ця жінка продає хвойні з Чернігівщини. Їх вирощували не в державному лісгоспі, а на приватній плантації.

Продавчиня:

- Чіпів немає, але документи усі є на ялинки, приїхали з Чернігівської області, заробляєм так на життя, не чіповані, але з бірками.

Ось такий штамп на стовбурі торік був свідченням того, що дерево зрубали не браконьєри. Втім, цьогоріч його недостатньо. Хоча в продавчині, крім того, немає і дозволу на торгівлю. А ось цей чоловік приїхав аж із Волині. Усі його сосни зрубані легально.

Продавець:

- Це сертифікат про те, що наявність радіації на ялинку. Далі у нас, ну, всі документи є.

Але дерева знову таки забирають - немає чи не головного документа для міліціянтів - дозволу на торгівлю.

Правоохоронець:

- Зараз приїде групи, ми на місці все вилучимо, складемо протокол, все на місці.

Правоохоронці складають на всіх таких продавців протоколи про адміністративне правопорушення. Згодом їхню долю визначатиме суд.

Микола Зева, заступник керівника Святошинського РУ міліції м. Києва:

- В подальшому матеріали будуть направлені до суду для прийняття рішення, дуже велика проблема в тому, що на сьогоднішній день суди вже практично всі пішли на вихідні дні, і ці матеріали зараз розглянути просто неможливо, їх не розглядають.

Тож на Новий рік продавці без документів отримають подарунок у вигляді штрафу. Обурюються цим не лише нещасливі торгівці, а й покупці. Кажуть, шкода і підприємців, які дарма їхали кілька сотень кілометрів і дерева, що так і не потрапили на свято.

Покупець:

- Вирубали ліс, привезли. Вже все одно ті йолки зрубані, жалко, що їх будуть потім палить тут.