Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 жовтня 2011, 14:13 Афери
В Києві з'явилися аферисти, які збирають гроші "на реконструкцію церкви"
В Києві з'явилися аферисти, які збирають гроші "на реконструкцію церкви"

У Києві з'явились аферисти, що вдають священнослужителів і збирають гроші на реконструкцію Андріївської церкви та будівництво дитячого будинку в Одеській області. Гроші просять просто на вулиці, хоча вище духівництво заборонило таку діяльність.

Київ. Софійський майдан. Саме тут чоловік, що вдає служителя церкви, збирає гроші з туристів і місцевих. Не дати кілька гривень пожертви поблизу святої Софії мало хто наважується.

Мешканець м. Київ:

- На храм, на храм, я что-то сомневаюсь.

Мешканець м. Київ:

- Сьогодні приходив, но тільки він не по своїй формі, а так, в гражданському.

А це Андріївська церква. Саме на її реставрацію збирає гроші спритник. І в заповіднику "Софія Київська", який керує реставраційними роботами, кажуть: чоловік - звичайний аферист.

Ірина Марголіна, заступник директора Національного заповідника Софії Київської:

- Никакой священник, никакие люди, которые собирают деньги для таких целей, эти деньги к нам никакого отношения не имеют. Андреевская церковь реставрируется исключительно на государственные деньги.

На таких Остапів Бендерів керівництво заповідника вже скаржилося. Та ласі до дармових грошей шахраї з'являються знову.

Ірина Марголіна, заступник директора Національного заповідника Софії Київської:

- Когда была установлена палатка непосредственно возле Андреевской церкви с объявлениями о том, что находящиеся в палатке люди собирают деньги на ремонтно-реставрационные работы, то тогда мы обратились в соответствующие органы для того, чтобы прекратить эту акцию.

Зі слів людей, що торгують на Андріївському узвозі, вряди-годи тут з'являється столик для збирання грошей, і сидить при ньому той самий священик. А допомагає йому, кажуть продавці, оця жіночка.

Жінка, яка збирає пожертви:

- Тут никто не ходит, не собирает.

- А нам люди говорили, что ходит священник и собирает на реставрацию Андреевской церкви.

- Нету его. Нету, видите - нету.

Вище духівництво ж офіційно заявляє: давно вже заборонило священнослужителям збирати гроші на вулицях, у транспорті, загалом будь-де за межами храмів.

Євстратій Зоря, речник Української православної церкви Київського Патріархату:

- Якщо хтось збирає зараз на церковні потреби гроші на вулиці у невідповідному місці, це або людина, яка не виконує церковне благословення. Або з вірогідність 90% - це просто шахраї, які користуються довірливістю громадян.

Попри те, чоловік, що називається ченцем з Одещини, жебрає в Києві гроші, начебто, на будівництво дитячого будинку.

Яків, чернець з Одеси:

- Церковь разрешает собирать, как это по-русски, в таких случаях, необходимых. Я слышу от вас это впервые. А этот детский дом - он уже построен? На это ни детский дом не построишь, и не шалаш. Там есть спонсоры, это так, просто, чтобы участвовали люди. Так, конечно, ни на какой детский дом не соберешь деньги.

У столичній міліції нас повідомили: останніми роками в Києві було, щонайменше, п'ять випадків, коли аферисти вдавали служителів церкви і просили гроші в перехожих.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Десь півтора роки тому затримали одного чоловіка, який, представляючись, священнослужителем однієї із закарпатських церков збирав гроші на її реконструкцію. і був він тут біля Михайлівського собору, збирав гроші і в інших місцях.

Зазвичай, таких спритників правоохоронці виховують словом. Затримати ошуканців за шахрайство не можна, адже люди самі віддають їм гроші. Щоправда, міліціянти кажуть: якщо прохачі надокучають, їх можна притягти до адміністративної відповідальності.