Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 липня 2011, 15:40 Афери
У Києві незаконно захопили приміщення книжкового магазину "Сяйво"
У Києві незаконно захопили приміщення книжкового магазину "Сяйво"

І нових обертів у Києві набирає кількамісячна боротьба за культуру. Працівники книгарні "Сяйво" прагнуть повернутися до приміщення, яке вони винаймали сорок вісім років. З будівлі в середмісті книжкову крамницю силоміць вигнали фірмачі, які нічого нікому повертати не збираються.

Молотом та палицями. Так працівники книгарні "Сяйво" та громадські активісти знищують стіну корупції.

Боротьба за приміщення в середмісті Києва точиться вже півтора року. Про те, що його продали, керівництво "Сяйва" дізналося абсолютно випадково. Звернулися до Шевченківської райадміністрації, аби продовжити умови оренди, а отримали новину про своє виселення. Крамницю продали з аукціону, потім перепродавали ще тричі. Нещодавно суд визнав всі ці оборудки незаконними. Крім того, працівники "Сяйва" отримали право повернути собі незаконно захоплене майно.

Арсеній Пушкаренко, громадський активіст:

- Між іншим, коли захоплювали цю книгарню, то працівників нагло викидали, навіть не давали забрати свої речі. Інформацію, яку ми маємо - вона доволі достовірна. В книгарні все майно вивезено, книжок на п’ять мільйонів вивезено на петрівку і продано.

Утім, перевірити правдивість цього твердження годі. Адже судовому виконавцеві зайти до приміщення книгарні не вдалося, як і всім іншим.

Громадський активіст:

- Будет составлено предписание, наложен штраф за препятствование работы судисполнителя в сумме 850 гривен, и дальше в суд обращение, чтобы получить возможность принудительно вскрыть дверь.

Закон забороняє виселяти редакції друкованих ЗМІ, закладів культури, видавництва та книгарні. Утім, і закон, і люди виявилися безсилими проти сталевих ґрат, якими закрили приміщення нові власники. Активісти поволі розійшлися. Кажуть, готуватися до нових судів і пікетів.

Борис Сірук, громадський активіст:

- Ви ж подивіться: біля кожного вікна по два бюсти письменників українських, тут сам бог велів, щоб була книгарня, а не якась чайна, ресторанчик, чи забігалівка для тих, кого не цікавлять ні мова, ні культура.