Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 лютого 2011, 15:31 Афери
Створенню фіктивних шлюбів в Україні майже ніщо не перешкоджає
Створенню фіктивних шлюбів в Україні майже ніщо не перешкоджає

Фіктивний шлюб - обопільна користь, чи зрада держави? В Європі та за океаном за створення формальної сім'ї можуть оштрафувати, або ж навіть за ґрати посадовити. Особливо якщо одне з молодят лише претендує на громадянство. Чи карають за це в Україні?

На початку дев'яностих у Ірини була міцна сім'я: батьки, молодша сестра. Дівчата щойно до школи пішли. Аж раптом мама й тато розлучилися. Без криків, скандалів.

Ірина, мешканка м. Києва:

- Он развелся для того, чтобы уехать в Германию.

Тим більше, можливість така з'явилася. Ірининого батька познайомили з жінкою, яка погодилася взяти фіктивний шлюб.

Ірина, мешканка м. Києва:

- Он на ней женился, чтобы уехать в Германию, затем он хотел развестись, чтобы забрать семью.

Він одружився з малознайомою жінкою, і вони поїхали до Німеччини. Далі горе-батько зник. Рік не телефонував. Тут рідня місця собі не знаходила. Виявилося ж, чоловік хворів, та й передумав розлучатися.

Ірина, мешканка м. Києва:

- Этого не произошло, у него семья до сих пор, от этого брака фиктивного есть ребенок.

Вона тата не засуджує. Змирилася.

Ганна Кунакова, психолог:

- Вступить в брак с незнакомым человеком - не каждый на это пойдет, это должны быть пренебрежение какими-то ценностями, или другая ценностная ориентация у человека.

Історій, коли з фіктивного шлюбу виростає велике кохання, небагато. Нині створення формальних сімей - то бізнес.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Соответсвующее вознаграждение - от 10 до 15 тысяч евро.

Суми не остерігаються зазначати в оголошеннях. Ось, приміром, таке з'явилося на популярному порталі. Жіночка пропонує фіктивний брак із німцем. Вартість послуг дванадцять тисяч євро. Та за кордон не до справжнього коханого їхати вже ризиковано. За фальшиве одруження там карають.

Едуард Багіров, правозахисник:

- До того, как заключить брак, посольства штатов или других стран миграционных служб проверяют ваш электронный адрес, переписку, обмен фотографиями, был ли отпуск, в каких странах.

Якщо на тому етапі підробки не запідозрять, чекайте, що поліціянти навідаються додому. Дивитися ваші спільні знімки або допитувати про подружній обов'язок. Недоведене кохання загрожує штрафом, в'язницею або й депортацією. За дискримінацію чиновники це не вважають, навпаки - турбуються про корінне населення.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Люди, которые приезжают из других стран, ничего не внося в общую копилку Украины, сразу надо дать статус. Ему надо дать бесплатное образование, медицину, другие социальные льготы. А с чего бы это?

У нашій країні ситуація інша. Тут фіктивно одружуйся - не хочу.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- У нас в Україні це ніким не відслідковується, це ніхто не перевіряє.

Ба більше - вітчизняні РАГСи не можуть відмовити охочим побратися. Других половинок вони не перевіряють. Шлюб же чужоземця з "кароокою, чорнобривою" - то певний шлях для визнання в Україні.

Едуард Багіров, правозахисник:

- На начальном этапе - вид на жительство, разрешение на работу, проживание, учебу и т.д.

А за п'ять років і громадянство дадуть. Такі лояльні умови приваблюють, головно, арабів і кавказців. В Інтернеті оголошень про пошук українських наречених - хоч греблю гати. Щоправда, пропонують за шлюб лише п'ять сотень доларів. Інколи зазначають навіть: прописатися у квартиру майбутньої дружини не проти. Та на повний шоколад закордонним принцам розраховувати не варто. У вітчизняному законодавстві про фальшиве одруження таки зазначили, проте, іншими словами.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- Сімейний кодекс не надає нам визначення фіктивного, воно надає інше позначення - "недійсний шлюб".

Довести, що він такий, можна в суді. Тоді - жодного поділу майна. І процес становлення в Україні чужоземцеві треба буде починати знову.