Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 лютого 2010, 13:38 Афери
Вчора почався суд над аферистами з "Еліта-центру"
Вчора почався суд над аферистами з "Еліта-центру"

Сьогодні знову згадали про велику оборудку, що увійшла в історію під назвою "Еліта-центр" і змусила багатьох зняти з себе рожеві окуляри. У районному суді Києва на лаві підсудних Олександр Волконський, один з організаторів будівельної афери. З першого судового засідання повернувся Борис Сачалко.

Із тисячі семиста обдурених на суд проти афериста приходить лише кілька десятків. Це ті, в кого ще жевріє надія гроші відвоювати, жартують вони. Від свого адвоката вимагають: шахрая покарати вже сьогодні. Адвоката така настанова нервує, це нереально.

Про "Еліта-центр" вперше в Україні голосно заговорили ще 2006-го. Уславився центр продажем недобудованих квартир. Та одного дня будівництво припинилося, а керівництво компанії зникло. З грошима.

Олександр Волконський вважається одним із ініціаторів найграндіознішої в Україні будівельної афери. Разом з Волконським керівництво "Еліти" ділив такий собі Олег Шестак. Його і досі розшукають, а от Олександра Волковського затримали майже рік тому. Попався він у Швейцарії на фальшивих документах.

Юрій Федоренко, правозахисник:

- Сьогодні було перше засідання, і суд прийняв рішення засідання проводити кожен вівторок, кожен четвер о 12 годині дня. Наступне засідання адвокат має подати цивільні позови до групи компаній, які входили до компанії "Еліта-центр", після чого прокурор почне зачитувати обвинувальний вирок.

Волконський не винен, переконаний його адвокат. Бізнесмен грошей не брав, про аферу не знав. Цікаво, що схожу позицію нині відстоює адвокатура майже всіх затриманих у справі.

Володимир Сапацинський, адвокат затриманого:

- Ну, там же целая была организация, ребята. Это ж не то, что деньги ему там приносили. Он не взял ни копейки ни у одного их потерпевших. И вот 1600 человек, никто не может сказать, что он у кого-то взял копейку. Они шли в кассу, а потом передавались директору. А куда они потом шли - непонятно. А директора нет, директор в розыске.

Адвокати вимагають надати Волконському надійну охорону, а засідання суду проводити в СІЗО. Кажуть, побоюються за життя підопічного: занадто багато впливових високопосадовців не хочуть, щоб деталі афери стали відомі.

Володимир Сапацинський, адвокат затриманого:

- Вимагали, бо є підстави думати про те, що на його життя буде здійснено замах. А звідки - звідти ж, від працівників міліції. Є кримінальна справа.

Юрій Федоренко, правозахисник:

- Він боїться, що буде наступний скандал, такий, як з Курочкіним. Ну, ви знаєте. Хай йому дають шлем і бронежилет.

Що ж до постраждалих від найграндіознішої будівельної афери в історії країни, то їм вже кілька років обіцяють побудувати нове житло.

Обіцянки давав навіть чинний президент. Виконувати їх ніхто й не думав. То ж тепер ошукані сподіваються на допомогу президента нового.

Борис Сачалко, Олександр Мироненко, НТН.