Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 травня 2016, 22:57 Пожежі
На Вінниччині оголосили війну відпочивальникам-паліям
На Вінниччині оголосили війну відпочивальникам-паліям

На Вінничині горять ліси! Кількість локальних займань збільшується щодня. У небезпеці - мешканці сусідніх селищ. Від чого горить та наскільки ситуація критична?

Під час обходу він помічає вогонь, який миттєво випалює сухий хмиз і підбирається до дерев. У зоні загрози - село, розташоване за кілометр. Лісівник не гає часу. 

- Підприємство Липовецький райліс. В нас пожар! Село Сиваківці. Самі ми з ним не справимося.

Поки надзвичайники в дорозі - на місце займання біжать лісівники та самі селяни. Задіюють і техніку. Трактор має переорати ділянку довкола вогнища, аби полум'я не поширювалося далі.

А ось і протипожежна техніка. Рятувальникам неабияк заважає працювати шквальний вітер. 

Зрештою полум'я вдається загасити. Від вогню врятували понад 4 гектари лісу. І мешканці сусіднього села - в безпеці. Експерти вивчають місце займання. Схоже, ліс підпалили навмисне. Тож якби не пильне око лісівників - масштаби трагедії були б катастрофічні.

Богдан Васюта, керівник відділу лісового господарства охорони й захисту лісу "Віноблагролісу":

- Не завжди можна загасити оці вогнища пожеж, як то кажуть, своїми руками і своїми силами.

У надзвичайних обставинах діяти слід врівноважено і злагоджено. Тому й проводять ось такі тренувальні навчання.

Руслан Новак, керівник оперативно-координаційного центру ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області:

- За задумом - пожежа виникла у хвойному лісі, на площі 4 гектара. До гасіння пожежі було залучено загальну кількість 25 чоловік особового складу, 4 одиниці техніки. Завдання, які ставилися перед особовим складом, виконані в повному обсязі.

Проте в реальності, кажуть рятувальники - все не так просто. Лише цьогоріч на Вінничині кількість пожеж із вини людей збільшилася в рази. Лісівники констатують: безвідповідальне поводження з вогнем коштує надто дорого. Тому вже оголосили полювання на відпочивальників-паліїв.

Богдан Васюта, керівник відділу лісового господарства охорони й захисту лісу "Віноблагролісу":

- Заборона стосується тих, хто любить, як кажуть, посидіти біля вогника, розпалити багаття і так дальше. За це будуть відповідно наказуватися ці люди як нашими силами, так і силами пожежних підрозділів.

Фахівці обіцяють: поки триває спекотний сезон - ліс пильнуватимуть удвічі уважніше.