Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 квітня 2016, 23:04 Пожежі
На Чернигівщині вправлялися у гасінні лісових пожеж
На Чернигівщині вправлялися у гасінні лісових пожеж

Кількагодинна боротьба з масштабним займанням тривала сьогодні на Чернігівщині. Рятувальникам довелося застосувати навіть авіацію. Та жодна людина не постраждала, адже надзвичайники лише проводили навчання. Кажуть: в Україні вже розпочався пожежнонебезпечний сезон. Синоптики ще й обіцяють посушливе літо.

Чотири рази за сезон, сотні гектарів охоплені вогнем, екологічна катастрофа та розмови про радіоактивний попіл. Так торік палала Чорнобильська пуща в зоні відчуження. Тоді рятувальники говорили: спекотне літо та людський чинник зробили свою чорну справу. Приборкати вогонь вдалося лише завдяки пожежній авіації.

Майже тиждень палали двадцять гектарів лісу й в Бородянському районі на Київщині. Найближчі села були оповиті димом. Води в криницях через засуху майже не було, а вогонь був буквально на порозі їхніх будинків.

- Кількість пожеж в минулому році була в півтора рази більша, ніж в 2014 році.

Ці лісові пожежі знищили тисячі гектарів лісів, в деяких реґіонах країни полум'я зруйнувало й оселі українців. Ця біда може повторитися і цьогоріч. Синоптики обіцяють спекотне літо, майже без дощів.

І вже так літак Ан-32П скидає 8 тон води на умовне загоряння. Нині надзвичайники проводять масштабні навчання з гасіння лісових пожеж. Набираються досвіду. Кажуть: ці літаки - гордість українського неба.

Юрій Пучко, авіаційний технік: 

- Вот сколько их есть на этом аэродроме, столько в Украине - четыре самолета!

Володимир Леонов, командир літака:

- Это блистер штурмана, где, собственно, он при пожаротушении смотрит, выглядывает, и производится прицельный сброс воды.

Саме ці АНи торік гасили чорнобильський вогонь, а за останні десять років встигли побувати в небі й над Житомирською, Луганською, Одеською, Харківською областями. Рятувальники зізнаються: вийшли на новий рівень у своїй роботі, й все завдяки цим двом червоним єврокоптерам. Один обладнаний під повітряну реанімацію. Інший - є повітряним пунктом управління, з якого надходить оперативна інформація.

Олег Іванов, заступник командира загону з льотної підготовки:

- Зачастую с воздуха видно, с какой стороны разгорается сильнее. Благодаря оборудованию можно снять координаты определнных мест, и координаты передаются на борт воздушного для слива водой.

Рятувальники визнають: торік було багато помилок, як із об'єктивних причин, так і через непідготовленість до масштабних пожеж. Тепер сподіваються, що вогняного лиха в Україні не повториться, й попри все - готові до боротьби із займаннями.