Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 січня 2016, 23:08 Пожежі
Столичні медики відмовили у допомозі постраждалому на пожежі рятувальнику
Столичні медики відмовили у допомозі постраждалому на пожежі рятувальнику

У столиці під час гасіння звичайної пожежі у багатоповерхівці втратив свідомість 36-річний рятувальник. Колеги спустили його на кілька поверхів нижче від палаючої квартири і викликали медиків. Втім, лікарі відмовилися підійматися до постраждалого через задимлення. Поки рятувальника спускали донизу - він помер. Без батька залишилися 13-річна та 4-місячна доньки.

Задушливий сморід оповив столичну багатоповерхівку на бульварі Лепсе близько 8-ї вечора. Василь саме дрімав, коли мати з криком розбудила хлопця.

Василь, мешканець будинку:

- Услышал треск именно в конструкции здания, такой, ну в проводке. Потом начал валить дым из розеток. Мы быстро намочили марли на голову и вышли.

Спалахнуло в квартирі на 14-му поверсі. Там мешкала сім'я з двома маленькими дітьми, та на мить займання вдома була лише бабуся. Вона і викликала рятувальників. Схопила найнеобхідніші речі та вибігла надвір. Олександр розповідає - сморід і дим за лічені хвилини оповив увесь під'їзд, тому перелякані мешканці хапали дітей і втікали на вулицю.

Олександр, мешканець будинку:

- Дым полностью, практически ничего не видно, только то, что свет горит по коридору, по нему и ориентировался. Быстро забежал, малых собрал детей.

Пожежникам, що прибули за викликом, швидко впоратися з вогнем не вдалося.

Олег Конопля, співробітник управління держслужби з надзвичайних ситуацій Києва:

- Дуже велика кількість людей, пожежа набула загрозливих розмірів. Тобто по балконах 14 поверху були шляхи розповсюдження на 15-й, а також на нижче розташовані поверхи.

Через сильне задимлення рятувальникам довелося працювати у кисневих масках. Двоє пожежників зайшли до палаючої оселі, та раптом один із них впав.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Колеги одразу відтягли непритомного вогнеборця подалі від задимленого та палаючого помешкання, і намагалися самотужки привести його до тями. Але, нажаль, він вже не дихав.

По радіозв'язку надзвичайники доповіли про складну ситуацію, та медики навіть не намагалися реанімувати рятувальника. Вони відмовилися заходити до задимленого під'їзду.

Юрій, постраждалий:

- Когда спустили сюда ниже, пытались пожарники его реанимировать. Говорят, скорая приехала, но так и не поднялась на 13 этаж. Его потом лифтом спускали вниз, и уже там. Скорая не захотела подниматься.

Та коли чоловіка спустили на вулицю, медична допомога йому вже не знадобилася. Серце В'ячеслава Потапенка зупинилося. Надзвичайники переконують - він діяв за інструкцією.

Олег Конопля, співробітник управління держслужби з надзвичайних ситуацій Києва:

- Начальник караула і пожежні вірно визначили вирішальний напрямок, і були введені сили та засоби. Але, нажаль, під час гасіння пожежі внаслідок непередбачуваних обставин загинув наш пожежний.

Що ж саме стало причиною пожежі, а головне: чому загинув 36-річний рятувальник - стане відомо після експертизи. Без батька залишилися дві донечки - 13-ти років та 4-х місяців.