Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 грудня 2015, 22:20 Пожежі
Після відновлення подачі струму на Харківщині трапилися пожежі
Після відновлення подачі струму на Харківщині трапилися пожежі

Увімкнення світла, яке перетворилося на трагедію. На Харківщині на початку грудня негода пообривала електродроти, люди в десятках сіл тиждень жили у темряві. Та коли все полагодили - сталося непередбачуване. В Миргородах згоріли дві хати та загинула жінка. Крім того, в селян погоріла вся побутова техніка. Хто за це відповість?

У селі Миргородах світла не було тиждень. Люди навіть призвичаїлися. Коли ж електрику ввімкнули - сталося лихо!

Геннадій Зінченко, мешканець с. Миргородів:

- Погорели у некоторых лампочки, сгорело 2 дома, у соседа сгорел тюнер и прочее, что еще - неизвестно. В сети было 404 вольта. На фазе, где должно быть 220. Это я сам лично проверял прибором.

Лариса Обозна, мешканка с. Миргородів:

- Лампочка просто хлопнула. Но свет был неимоверно яркий, больно было на него смотреть.

Лідія Іванівна якраз вечеряла з сусідкою, коли в хаті разом перегоріли всі лампочки. ПОоруга поквапилася додому. І недарма - її будинок був уже весь у диму! 

- Коли вона хату тіки открила, може… Вона тільки крикнула: Ліда, біжи, зови…

Жінка кинулася в хату - врятувати хоча б документи. Та всередині вже було полум'я. Бідолашна згоріла живцем разом зі своїм будинком!

- А тут уже огонь кругом горить. А вона забилась отуда, отам у неї документи лежали. А вона аж у ту хату забилась, ще третя хатка є. Отуди забилась у куточок, і всьо.

Віктор Миргород, мешканець с. Миргородів:

- Выскочил, прибежал. Здесь огонь уже полностью пылал. Туда уже вскочить невозможно было. И все…

У ту ж мить, на тій же вулиці, зайнявся ще один дім. Хазаїв того вечора вдома не було. Селяни певні - біду спричинила електрика. Та енергетики свою вину спростовують.

Сергій Панасенко, директор з охорони праці Харківобленерго:

- Я не знаю, откуда такая информация, что 400 вольт было напряжение. Почему такое напряжение, они считают, было, чем они меряли - непонятно. Есть ли там сертифицированные приборы у людей, как они могли определить, что было такое напряжение?

Утім, вину енергетиків припускає поліція. Крім того, за інформацією рятувальної служби, саме технічна версія займання - одна з основних. 

Ігор Лупандін, помічник керівника Держслужби з надзвичайних ситуацій у Харківській області:

- Рассматривается несколько причин. Если говорить подробнее, две причины. Одна - техническая, другая причина, связанная с заносом открытого источника огня неизвестным лицом. Потому что, по предварительным данным, в момент, когда произошел пожар, в домах никого не было.

У Харківобленерго запевняють: із напругою все було гаразд. А те, що в селі одночасно загорілися дві хати і вийшла з ладу вся техніка - то вина самих мешканців.

Сергій Панасенко, директор з охорони праці Харківобленерго:

- Данные дома, по моему мнению, были построены с нарушением строительных норм. Ответственность за проводку несет сам собственник дома.

Проте енергетики кажуть: якщо суд визнає їх винними - готові відшкодувати збитки. Мовляв, таких витрат багата компанія не помітить. А самотню Софію Антонівну в Миргородах поховали за гроші, які зібрали всім селом - люди давали, хто скільки міг.