Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 жовтня 2015, 23:47 Пожежі
На Київщині рятувальники обстежили дров'яні грубки
На Київщині рятувальники обстежили дров'яні грубки

Зігрітися по-дідівському. На Київщині залишилося ще чимало будинків, де замість газових котлів стоять дров'яні печі. Що треба знати та як доглядати за грубками?

Любов уже майже рік мешкає у племінниці. Та не через бажання бути ближче до родички. Жінка дивом пережила страшну пожежу. Її власний будинок вигорів до цеглини, та звинувачувати в цьому нікого - не додивилася сама.

Любов, мешканка с. Великої Бугаївки:

- Ви врятувалися всі?

- Я - нє. Я осталася у шльопанцях і в курточкі. І всьо.

- Це взимку було?

- Да. Допоки випало снігу, і всьо.

Та життя Любові так нічого й не навчило. Адже й будинок родички може спалахнути будь-якої миті.

- Осьо грубка, кицьки мої.

- Кицки? Кицька не загориться там?

- Та нє, вона спить.

- А скажіть, ви давно сажу трусили?

- Ого, да!

Так і ходять рятувальники по будиночках, де замість газу - дідівські печі. Звісно, дровами топити дешевше, та за грубками треба наглядати, аби не сталося лихо.

Олександр Скрипка, головний інспектор Васильківського райвідділу держслужби з надзвичайних ситуацій:

- Особливо незахищені верстви населення не проводять обслуговування пічного опалення, саме оштукатурювання тих пічок своїх, допускається халатність в їх використанні, що призводить до подекуди трагічних наслідків, нажаль.

Будинок палав і у Франека. І теж не додивилися за піччю. Та й тут біда не вчить. Поряд із грубкою - купа речей, дрова і навіть каністра.

- Сажа повинна чиститись кожного року на початку опалювального сезону. Біля самої грубки не повинно бути каністр, не повинно бути горючих матеріалів. Некоторі кладуть дрова, підсушити їх - це робити не можна.

А ось в оселі Галини Прохорівни - все майже ідеально. Жінка розміняла 9-й десяток, та не лінується доглядати за піччю.

Галина Прохорівна, мешканка с. Великої Бугаївки:

- Сажу я потрусила. Десь тиждень назад.

- Самі оце залізли сажу трусить?

- Я сама трушу, да. Сама тут, тоді лізу той.

Аби не сталося горя, слід дотримуватися простих правил: ремонт печі довіряти лише фахівцям, сажу з димохода трусити не рідше, ніж двічі на рік. А ще обов'язково класти перед піччю металевого листа, щоб жаринки не потрапляли на підлогу. Категорично заборонено залишати розтоплену піч без нагляду на тривалий час, користуватися грубками з тріщинами, тримати легкозаймисті речовини поряд та сушити там речі або дрова.