Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 серпня 2015, 22:08 Пожежі
Палаючі торфовища затягли столицю смогом
Палаючі торфовища затягли столицю смогом

Столиця в паніці через їдкий смог, що напередодні ввечері оповив майже всі райони Києва. Рятувальники закликають містян щільно закрити вікна і не виходити без нагальної потреби надвір. Адже допустима концентрація шкідливих речовин у повітрі перевищена вже у 5 разів. На цю годину ситуація поліпшилася, димової завіси вже немає. Але як тільки вітер дме у бік столиці - люди одразу задихаються від смогу.

Він з'явився ввечері та дуже налякав мешканців столиці. Їдкий отруйний дим відчули в усіх районах Києва. Місто оповив чад. 

- Дихати було дуже погано і дітям, і усім, першило в горле и кашляли. Внучка на площадке - ми все обкашлялись, там, где, игрались...

Тетяна Борисівна з онучками вийшла сьогодні надвір на кілька хвилин. Вона боїться, що нині дихати столичним повітрям небезпечно. Жінка розповідає - напередодні увечері рятувалися від неприємного й задушливого чаду як могли.

Тетяна Борисівна, киянка:

- Пішли додому, закрили вікна, включили кондиціонер і дихали, а куди ж діватись.

Що горить - сміття, трава чи черговий склад із хімікатами? Кияни одразу почали висувати різні версії загадкого смогу. Втім, виявилося - навколо столиці палають торфовища. Авіаційною розвідкою надзвичайники знайшли займання - у Вишгородському, Бородянському, Києво-Святошинському та Ірпінському районах. Загалом горить приблизноо 20 гектарів. Найближчий до столиці осередок торф'яної пожежі загальною площею 5 гектарів розташований поблизу селища Гостомеля і вітер гонить отруйний дим на Київ.

Олег, гостомельчанин:

- Честно кажу: окна закрываю полностью, у меня дома пахне вот это, все пахне вот этим дымом. Вот это все, запах дома, как будто бы бомжья... 

Олегу тяжко дібрати слова, адже дим роз'їдає очі і викручує легені всім гостомельчанам вже не перший рік. Заховатися від чаду людям нікуди.

Олег, гостомельчанин:

- Оно не то что достало - вообще достало, невозможно открыть двери, октроешь - блин, запах, закрываешь - жарко, жить тяжело, короче, такое достало, я скажу...

Загасити торф, щот тліє, поки не вдається, адже подекуди просто не вистачає води.

Вікторія Рубан, керівник відділу управління Держслужби з надзхвичайних ситуацій у Київській області:

- Повна відсутність води, в деяких місцях доводиться прокладати рукавні лінії десь до 1 кілометра, в багатьох місцях біля будинків власники перегородили вододжерело, створили невеличкі ставки, де розводять рибу.

Рукави прокладають до найближчої водойми і так заливають чорнозем, що тліє.

Григорій Сидорчук, рятувальник:

- Принцип гасіння: заливаєм водою, перекриваєм доступ кислорода. Взагалі потрібно зробити водну гладь, шоб перебити повністю доступ кисню, тоді воно перегорить всередині і перестане горіти.

Втім, просте заливання водою зазвичай не дає результату. Тому експерти радять реагувати на торф'яну пожежу негайно. Найперше - обкопувати територію, що палає, екскаватором до рівня мінерального грунту, і лише тоді кількаметрові ями заливати водою. І робити це якомога швидше.

Ігор Шумик, кореспондент:

- Під час горіння торфу утворюються ось такі ось порожнини, рятувальники радять сюди не потикатися місцевим, адже існує ризик просто провалитися під землю.

Торф'яна пожежа розвивається як колба, зверху вона вузька, а знизу - непомітна людському оку, в підземних горизонтах утворюються порожнини, які можуть досягати кількаметрових розмірів.

Сергій Зібцев, керівник центру моніторингу пожеж Східноєвропейського регіону:

- В залежності від шару торфу, скільки потужність торфу, стільки вигорає повністю, або метр, або 2 метри, і дуже небезпечно, можна туда провалитися, джерело горіння, та температура може бути до 300-400 градусів.

У траві гине все живе, і як наслідок - у повітря потрапляє метан, сажа чи окис вуглецю. Приміром, заміри повітря в Києві показали невтішні результати.

Маріана Потебенько, заступник керівника Київського лабораторного центру Державної СЕС України:

- В Днепровском районе, на Троещине были превешения, и больше всего в Святошинском  районе. Святошинский район, Василя Стуса 5 - в квартире сернистий ангидрид первышал в 4,7 раза...

На прохання Свідка експерти проводять чергову перевірку. Спочатку інспектуємо Шевченківський район. На вулиці Коцюбинського повітря в межах норми. Наступна зупинка - проспект Перемоги. На одній із найбільш завантажених автомобілями трасі прибори СЕС показують навіть дуже заспокійливі результати.

Дмитро Нетребко, біолог:

- После вчерашнего дня дым рассеялся, на данный момент воздух чистый, на проспекте Перемоги довольно хорошо...

Але чи надовго? Щойно вітер поверне торф'яну хмару на столицю, кияни знову відчують присмак горілого. Тому в Міністерстві екології радять людям за найменших проблем зі здоров'ям через дим звертатися до лікарів і дотримуватися простих порад.

Сергій Курикін,  в.о. міністра екології України:

- Я погоджуютсь - ця сиутація дійсно впливає на еклогічний стан, це заперечувати неможливо. Берегтися тими методами, які доступні людині: закривати вікна, можливо там марлева пов'язка, в окремих випадках вона може врятувати ситуацію.

Натепер завдання надзвичайників Київщини - не дати торфу розгорітися, але це може тривати місяцями. Приміром, торік навколо столиці тліло до початку зими.