Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 серпня 2015, 23:34 Пожежі
Наслідки пожежі в Бучі
Наслідки пожежі в Бучі

У Бучі, що на Київщині, повністю ліквідували пожежу на хімічному виробництві. І вже триває слідство - чому вона виникла. Щось напартачили на самому підприємстві - ось поки основна версія надзвичайної події. Керівництво цеху мовчить. Тим часом бучанці скаржаться на сильний запах ацетону, чаду й паленої гуми.

Закопчені дерева, згоріла трава. На дитячому майданчику поодинокі мами з дітьми. Більшість просто боїться виходити на вулицю.

- Гарь пахнет.

Ті, хто ризикнув, кажуть - вже не можуть сидіти вдома із зачиненими вікнами. Й так страждали всю ніч.

Юлія, мешканка м. Бучі:

- У меня ребёнок, который не кашляет, не болеет - всю ночь бухикала, пришлось сегодня покупать лекарство, чтобы не першило в горле.

Мама Лізи - Юлія - розповідає: Буча місто-курорт, із цілющим повітрям! Пожежа все зіпсувала. Хоча працівники СЕС запевняють - відхилень від норми не зафіксували. Але діти задихаються!

Ліза, мешканка м. Бучі:

- Когда был пожар, я постоянно кашляла, задыхалась, и мне было неудобно этим дышать.

На місці пожежі вже немає ані язиків полум'я, ані стометрового стовпа диму. Лише потворне згарище. Спалені цистерни й діжки. Саме на них з цікавістю, попри нестерпний сморід, приїжджають глянути місцеві хлопці.

- Бачили, що тут горіло, дим великий йшов.

Із сумом дивиться на свою машину Євген. Москвич згорів. А мав везти веселу компанію на відпочинок.

Євген, мешканець м. Бучі:

- Она сегодня должна была ехать у нас по планам.

- Куда?

- На Десну, она была машина выходного дня, чисто так покататься, это ж элитная машина! Она вообще не горела, был сильный жар, и ее от жара поплавило, как и гаражи.

- Трансформаторна підстанція, дах згорів приміщення охорони.

Збитки є, але невеликі - каже керівник гаражного кооперативу. А от якби рвонуло, що було б - боїться навіть припустити.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Ось вони, ті діжки, які нагнали страху на всю Бучу. Саме вони могли вибухнути під час пожежі. В них був розчинник, в кожній діжці різна кількість, були й вщент заповнені, якщо б рвонуло, масштаб пожежі міг збільшитись в рази.

Запобігти потужному вибуху семи діжок рятувальникам допоміг сумний досвід - пожежа на нафтобазі під Васильковом.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Сразу було подано воду на охолодження цих цистер, ви бачили, практично всі вони залишилися цілими.

Офіційно причина займання поки - необережно поводження з легкозаймистою рідиною. Тож на місце масштабної пожежі ми запросили колишнього рятувальника. Олег каже - одразу кидається в очі занедбаність обладнання.

Олег Костюченко, колишній співробітник Державної служби з надзвичайних ситуацій:

- Эти бочки явно не первой свежести, мы видим явно советскую постройку данного сооружения, и они использовались не совсем по прямому назначению.

Приміром, якщо раніше в них могли зберігати хімічні речовини із невисоким ризиком займання, то нині там був розчинник, а він спалахує миттєво!

Олег Костюченко, колишній співробітник Державної служби з надзвичайних ситуацій: 

- Растворитель горит быстро - как бензин. Если произойдёт взрыв данной бочки, то мы увидим деформацию самой бочки, разлив жидкости, таким способом масштаб увеличивается в разы!

Чому не дбали про техніку безпеки - головне питання до керівників цеху. Але поспілкуватися з ними нам знову не вдалося!

- Сейчас работают следственные группы прокуратуры ,милиции, все начальство и предприятия, где случилось ЧП, и директор института - все заняты. Все произошло в конце предприятия, никто ничего не видел.

Нині на згарищі працюють слідчі. Розпочаті експертизи. Їхніх висновків чекатимемо кілька тижнів. Відкрите кримінальне провадження за фактом недотримання пожежної безпеки. Стаття передбачає штраф або й тюремний термін.