Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 серпня 2015, 23:34 Пожежі
На Рівненщині бабця палила стерню, але обгоріла сама та ледь не спалила село
На Рівненщині бабця палила стерню, але обгоріла сама та ледь не спалила село

Неймовірний порятунок із вогню на Рівненщині. 71-річна пенсіонерка села Пекалова вирішила спалити стерню, втім, потрапила у багаття сама. Зі страшними опіками в тяжкому стані нині вона в реанімації. Постраждала і сусідка бабусі. Саме завдяки їй вдалося витягти непритомну пенсіонерку з вогню.

Поле так яскраво горіло в селі Пекалові, що його бачили чи не всі мешканці. Бабуся Люба, яка щойно запалила стерню, спокійно спостерігала. Аж раптом вогнище стало неконтрольованим.

Світлана Прокопчук, кореспондентка:

- Любов Степанівна запалила стерню ось в тому кінці города. Втім, кілька подувів вітру - і вогонь був на іншому боці поля. Там, де стояла копиця соломи.

Пенсіонерка запанікувала, пробувала загасити полум'я: била по ньому палицею, намагаючись не допустити його до копиці. Далі надмірне хвилювання та спека далися взнаки. Вона зомліла посеред городу, а вогонь повільно підбирався до непритомної бабусі. Валентина Лисюк якраз прала одяг на подвірї. Побачивши бабцю Любу, що лежала долілиць серед охопленого полум'ям поля, кинула все й побігла на город.

Валентина Лисюк, сусідка постраждалої:

- Знаєте, це бажано, щоб ніхто такого не бачив. Коли людина лежить у вогні, а ти їй допомогти не можеш. Я перша прибігла, я підійшла за ногу взяти, відтягнути - воно на місці, людина на місці. Я не здвинула, мабуть, і на сантиметр. Людина горить. Розумієте, голова її лежить у вогні і кругом неї вогонь. І на ній вогонь.

Намагаючись врятувати пенсіонерку, Валентина й сама обпеклася. Втім, на біль у лівій руці тоді не зважала. Як зрозуміла, що сама не впорається, почала з усіх сил кричати. На крик прибіг її батько - Микола Лисюк. 

- Прибігли. От тут во ті тюки зложені були, а вона от тут лежала головою туди. Вогонь - не можна нагнутися. Я за руки взяв - шкура злазить. То я за ноги взяв, от сюди її чуть відсунув і побіг, взяв якесь там покривало, закачав і сюдою досунув аж туди, на подвір'я.

Люди викликали до страшно обпеченої бабусі швидку. Любов Степанівна весь цей час була непритомна. 

Ніна Лисюк, сусідка постраждалої:

- Слава Богу, що її спасли, що хоч тіло, не вуглинка осталась. Вона тільки боком лежала і стогнала. Хропла, і більше нічого. Хрестик от тако ззаді із цепочкою. Ще й їй укол зробили. Господи, чи хоч буде жити?

На це запитання нині лікарі відповідати не беруться. Кажуть: якщо стан жінки вдасться стабілізувати, її одразу відправлять до опікового центру в Рівне. Нині ж вона у Млинівській районній лікарні. У жінки потьмарена свідомість, але бореться за життя.

В'ячеслав Круглов, в.о. заступника керівника Млинівської районної лікарні:

- Хвора отримала опіки в межах 45-50 % тіла. Уражена в неї ліва половина тіла, практично всі кінцівки і ліва половина голови. Опіки 2-3 ступені.

Поки медики рятували постраждалу, пожежники гасили пожежу. Від копиці соломи майже нічого не лишилось, та це, кажуть надзвичайники, дрібниці. Адже якби вчасно не приборкали вогню, він знищив би все навколо. 

Олександр Радчук, інспектор Млинівського РВ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Рівненській області:

- Копиця з соломою стояла поблизу будівлі, на відстані близько десяти метрів. Був вітер, і вітер направлений був в сторону житлової будівлі. Внаслідок цього могло відбутися перекидання полумя на житлову будівлю. Суха стерня, яка ще знаходилась біля сусідів, і полум'я могло б набрати більш масштабного розмаху.

Спалювання стерні - нині найбільша проблема рятувальників. Вони закликають людей не робити цього у вітряну погоду, не залишати вогонь без нагляду і бути обережними. Хоча односельці мало не згорілої бабці кажуть, що самі це чудово розуміють і того дня намагалася відмовити вперту пенсіонерку від спалювання.

Микола Лисюк, сусід постраждалої:

- Вона хотіла ще позавчора палити - сірники забула. А ті поїхали на хутор, а вона мала корову доїти, то так йшла з собою. І взяла сірники. Підпалила… на те мало йти, наверно. Казали їй, що присвяток Почаївської Божої матері. То ж нащо таке? А от...

Красномовним є ще один випадок, який днями стався в тому ж Млинівському районі. Чоловік спалив стерню на власному городі, а заразом і збіжжя на сусідському. Побачивши, що накоїв, селянин так перехвилювався, що помер від серцевого нападу на місці.