Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 липня 2015, 23:24 Пожежі
Низка підпалів сталася у середмісті Харкова
Низка підпалів сталася у середмісті Харкова

Пожежна тривога в Харкові. За останні дні там сталося п'ять загорянь - із буквально тотожною картиною. В усіх випадках горіли житлові будинки в середмісті, в усіх випадках - осередками займання були горища або технічні поверхи. Приємний збіг лише один - в жодній пожежі не постраждали люди. Харків'яни впевнені: спалахує не просто так - то навмисні підпали.

Остання, п'ята пожежа переконала мешканців Харкова - загоряння, які стаються тут щодня, не випадкові. Адже діють невідомі палії за одним сценарієм.

Антон Гаврилюк, постраждалий:

- Там тоже явно выраженный был поджог. Выложенный костер возле газовой трубы. Не знаю, кому это нужно. Может, в целях отмывки денег?

Вулиця Петровського, тридцять сім - респектабельний, хоч і старий будинок у середмісті, пізній вечір. Горить дах, як і в чотирьох попередніх випадках. Вогонь помічають, коли горішній мотлох вже палає щосили. Рятувальники евакуйовують людей з верхніх поверхів. Постраждалих, на щастя, немає: пожежники зупинили вогонь ще до того, як він дістався квартир. Тепер житло залите водою, в будинку від'єднані газ та електрика.  

Ігор Лупандін, помічник керівника Держслужби з надзвичайних ситуацій у Харківській області:

- Отрабатываются все причины - и технические, и в том числе причина "занос открытого источника огня". Конечно, рассматривается одна из основных версий - это все-таки занос открытого источника огня неизвестным лицом.

А це ще один будинок, де невідомі спалили дах. Вулиця Чернишевська, вісімдесят чотири. Будинок давній, тридцятих років минулого сторіччя. Володимир, попри те, що житло ледь не згоріло та й сам мало не загинув, вважає себе везунчиком.

- Я как раз дома, спал. Как я услышал? Родился в рубашке. Или ангел разбудил. Я спал дома. Услышал либо запах, либо звук.

Володимир вибіг з квартири, коли полум'я вже охопило дах, зі страшним тріском лопався шифер. Чоловік каже, що паніка була ще та.

Володимир Петухов, постраждалий:

- Понимаю, что где-то пламя. Я выбегаю сюда и понимаю, что надо мной там это... Я - документы. Тут знакомый, говорит: бери вещи. Когда уже 2-3 минуты, взял какие-то вещи, паспорт - тут уже пожарный бежит со шлангом.

Мешканці будинку впевнені на сто відсотків: то був підпал. Горище тут маленьке, ніхто з жителів на нього не зазіхав, та й вхід туди був замкнений. 

Ганна Силаєва, кореспондентка:

- Чи зупинило б зловмисників, якщо вони справді тут були, оце саморобне павутиння з дротів? Або ненадійні двері? Навісний замок тут був. Але чи перешкода це, якщо потрапити на горище можна отак - навпростець. 

Люди перераховують аргументи на користь версії про невідомих паліїв. Тільки губляться у здогадах - навіщо комусь потрібно влаштовувати пожежі на горищах?

- У нас соседи простые, финансовые возможности не позволили бы делать мансарду. Бомжей последнее время не было. Они жили в подвале, внизу, но их уже долго нет.

- Либо через наш чердак, либо еще слева есть - чердак тоже. А можно и оттуда зайти - по крыше перебежать.

Шкода квартирам від невідомих паліїв тепер - запах горілого та сирість, а ось міському бюджетові буде скрутно - доведеться відновлювати п'ять покрівель. 

Ігор Терехов, заступник Харківського міського голови:

- Вся нагрузка фактически будет ложиться на бюджет города Харькова. Я сегодня проводил совещание, и мы подсчитали ориентировочный ущерб, который нанесен. Он составляет порядка миллиона гривен.

У міліції ж версію про навмисний підпал поки що не підтверджують. Чекають висновків пожежної служби про можливі причини загоряння. Тим часом опитують людей - чи бачив хтось підозрілих сторонніх у під'їздах. П'ять останніх випадків розслідують як окремі пригоди - в одну справу їх не об'єднують, недосить доказів.

Людмила Головина, помічник керівника Київського РВ міліції м. Харкова:

- На месте происшествий, пожаров работают группы, опрашиваются свидетели. Может быть, кто-то что-то слышал, видел. Безусловно, осматривается - где есть видеокамеры, видеонаблюдение, чтобы можно было посмотреть, убедиться. То есть устанавливается причина.

Влада та міліція звертаються до харків'ян із закликом не втрачати пильність. Зачиняти двері в під'їзди, надійно замкнути входи на горища, за можливості - встановити відеоспостереження або залучити охорону. Та обов'язково - страхувати житло від стихійного лиха й нещасних випадків.