Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 липня 2015, 22:56 Пожежі
Чому горять старі будинки в столиці
Чому горять старі будинки в столиці

Комунальна квартира горіла в Києві, на вулиці Воровського - у будинку, зведеному ще за царських часів. Мешканці комуналки звинувачують у пожежі одне одного. Бо ж дві родини живуть, як кіт із собакою.

Кіптява на стінах та вцілілих меблях, в'їдливий сморід диму та немає світла. Така нині комунальна квартира Олени Дмитрівни й Петра Васильовича.

Олена Дмитрівна, мешканка м. Києва:

- Замкнула проводка, отут стояв холодильник сусідки, і стояв телевізор, підключенний під цю резетку, і оце воно замкнуло тут у них, і получився пожар.

П'ятикімнатні хороми в будинку царських часів в центрі Києва - це звичайна комуналка. І, як зазвичай буває в комуналках, вимушені сусіди, м'яко кажучи, недолюблюють одне одного. Тут і конфлікт за житлову площу, і конфлікт поколінь, і тепер ось - пожежа. Сусіди - Анжела та її молодший брат Вадим - колись не погодилися на пропозицію Олени Дмитрівни поміняти стару електропроводку на нову.

Олена Дмитрівна, мешканка м. Києва:

- Я ж поставила нове вікно, чотири шістсот, воно згоріло, це вікно, ви ж нічого тут не робите, я ж кажу: Анжела, давайте тут поставимо, розблокіруєм цю нагрузку, ці жгути. Бо я ж дивилася на ці спаєчки, я кажу: Петя, надо шось робить, бо вони п'ють, гуляють, їм похер.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Це не коридор, а справжні нетрі, тут повсюди стоять якісь незрозумілі речі, ось, приміром, драбина, ось дерев'яні двері, навіщо вони тут - незрозуміло, ось шафа. При такій захаращеності примішення дивно, що квартира не вигоріла цілком.

Ця квартира - єдина комуналка в під'їзді. Решту квартир вже давно переробили під офіси. В одному з таких офісів у цьому ж під'їзді працює й пані Олена. Пожежу в комуналці  вона бачила на власні очі.

Олена, працівниця турфірми:

- Я работала, услышала крик: выбегайте горим, горим! Я взяла печать, сумочку и быстро выскочила, ну тут уже были клубы дыма.

У цьому комунальному конфлікті офісні співробітники на боці Олени Дмитрівни та Петра Васильовича. Вони не звинувачують молодих сусідів у пожежі напряму. Радше, в недбальстві та нечупарстві.

Олена, працівниця турфірми:

- Эти люди социально-опасные. Мы белим и красим, и подметаем, и даем деньги жильцам этой квартиры,чтобы они убрали свой мусор...

Поспілкуватися з людьми, яких весь під'їзд звинувачує в пожежі, журналістам Свідка не вдалося. Вони перебралися на деякий час до друзів, аби не дихати кіптявою. А весь безлад лишили прибирати своїм сусідам. Втім, чи винні Анжела та Вадим саме в пожежі? Адже будинок зведений ще 1905 року, за легендою в ньому навіть жив Микита Хрущов, проводка тут така сама стара, їй сто десять років, капітального ремонту не було, принаймні так стверджують мешканці. Тож не дивно, що дроти зайнялися. Дивно, що вони так довго не займалися.

Світлана Водолага, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій м. Києва:

- Будинки, які були побудовані за часів Радянського союзу, вони не були розраховані на таку кількість електроспоживачів. Не було такої кількості нагрівальних пристроїв, не було мікрохвильовок, чим проводка старіша, тим частіше виникає коротке замкнення. 

Пожежники розповідають: те, що будинки, зведені ще століття тому, горять, не дивина. Бо ж, по-перше, вони дійсно мають дуже стару проводку, по-друге, всі перекриття в таких спорудах - дерев'яні, отже - легкозаймисті. А, по-третє, загасити полум'я в таких будинках дуже складно, бо ж вони майже не обладнані спеціальними протипожежними засобами.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Це будинок 44 по вулиці Ярославів вал, кожен поверх тут має бути обладнаним пожежним краном, перевіримо, чи це так: перший кран дійсно нібито є, але, вірніше, його залишки, загасити полумя ним неможливо, йдемо далі, другий поверх, що тут? Картина, картина така сама. П'ятий поверх, подивимось, що тут - картина така сама, навіть хтось облаштував схованку - ну зрозуміло, що з такими кранами пожежу не загасити.

Тож пожежники дуже часто не здатні загасити полум'я, навіть якщо приїхали на виклик вчасно. Вони не мають можливості під'єднатися до джерел водопостачання, бо їх просто немає. А тим часом лише цього року і лише в Києві  від вогню загинуло 35 людей.