Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 липня 2015, 23:51 Пожежі
На Рівненщині односелець в останню мить врятував дівчинку з палаючого будинку
На Рівненщині односелець в останню мить врятував дівчинку з палаючого будинку

Зворушлива історія з Рівненщини. Шестирічну дівчинку з палаючого будинку врятував її односелець. Від загибелі малу відділяли лише кілька секунд.

Односельці називають Олександра справжнім героєм. Вже третій день тільки й говорять про те, як він, ризикуючи життям, врятував шестирічну Софійку. Дівчинка ледь не згоріла живцем під час пожежі.

Софія Лещенко, врятована:

- Я спала, почула, що баба плаче, хотіла вийти, а там був дим. Тоді назад вернулася.

Хапаючи свіже повітря, дівчинка притислася до вікна. Від страшного полум'я в сусідній кімнаті впала стеля. Дівчинка потрапила в пастку, але не розуміла, що майже приречена. У цей час її прабабуся Оля відчайдушно кликала на допомогу.

Ольга Савчук, прабабуся врятованої дівчинки:

- Дим чорний валить і форточка открита. Вийшла - нема нікого, ні в цю сторону, ні в ту сторону. Я голосю. Кажуть: думали: може, лекса вмерла. Стали помаленьку сусіди. Стали збиратись люди.

Серед людей, які збіглися на крики, був і Олександр. Він було кинувся до криниці по воду, аж раптом підняв очі і побачив у вікні охопленого полум'ям будинку дівчинку, яка задихалася від диму.

Олександр Загородько, рятівник дівчинки:

- Дитина була налякана, диму було багато. Я зразу вернувся назад, забігаю от сюди у двір. Було два чоловіки возле окна. Один побіг доску шукати, щоб вікно розбития. Забіг якраз сюди і бачу - тут блок лежить. Я цього блока взяв. Прибіг сюда. Це вікно розбиваю.

Доки інші думали, як рятувати малу, Олександр почав діяти. Він вибив вікно та буквально в останню мить вирвав з вогню дитину. Він розуміє, що міг загинути, але діяти інакше не міг. Каже, що це все батьківський інстинкт. Адже сам став татом лише два тижні тому.

Олександр Загородько, рятівник дівчинки:

- Був би хтось на моєму місці, я думаю, те саме вчинив би, що й я. Було, канешно, неожиданно, але головне, що не розтірявся.

Врятовану Софійку оглянув сільський фельдшер. Тим часом шукали матір дівчинки. Вона зі старшим синочком, чотирикласником Сашком, пішла до лісу по ягоди і не знала, що донечка ледве не загинула.

Людмила Лещенко, мама врятованої дівчинки:

- Я вже була в лісі, до мене подзвонили, що хата горить. Мотоциклом мене хтось привіз. Я навіть не знаю, хто мене привіз. Я знаю, що я приїхала сюди - я зразу отключилася.

Тим часом приїхали й пожежники. Двадцять кілометрів розбитої дороги до села Тишиці вони подолали за одинадцять хвилин. За цей час полум'я встигло пошкодити будинок.

Ніна, бабуся врятованої дівчинки:

- Тут стояв холодильник і тут саме… ось вагонка була деревяна, і воно саме вигоріло. Бо геть одні головешки. Отут стояла в них кухня. А тут баня була. Душова кабінка, спіральна машина, морозильна камера.

Після того, як загасили полум'я, вогнеборці з'ясували, звідки почалася пожежа.

Світлана Прокопчук, кореспондентка:

- 6-річна Софійка ледь не загинула через ось цей холодильник. Саме від нього і зайнялося. Але чому спалахнула нова техніка?

Це ще належить з'ясувати правоохоронцям. Тим часом пожежники вирішили нагородити рятівника Софійки.

- Олександр, він імені керівництва ГУ ДСНС В Рівненській області дозволь тебе нагородити грамотою за особисту мужність та героїзм під час порятунку дитини на пожежі. І ти, Софійка, також не залишишся без подарунка.

Ігор Калашник, співробітник Березнівського відділення ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій:

- Враховуючи героїчний вчинок Олександра, наше керівництво буде подавати його на номінацію "Герой - рятувальник року".

Нині погорільці оговтуються від шоку. Ночують поки що в родичів. Дерево на дах їм пообіцяли дати в районній раді. Гроші на ремонт збирають. Софійка ж неначе й не була на волосину від загибелі - після пережитого знову стала безтурботним і грайливим дівчиськом.