Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 червня 2015, 23:37 Пожежі
Пожежа в Одесі унесла два життя
Пожежа в Одесі унесла два життя

Мати та дочка загинули у вогні в Одесі. Трагізм ситуації в тому, що надія на порятунок була, втім співпали одразу кілька фатальних обставин. Рятувальники довго не могли відчинити броньованих дверей і мали з собою драбину, що не діставала до п'ятого поверху. Машина з довгою драбиною приїхала тільки за півгодини. Було вже запізно.

Приблизно об одинадцятій ранку мешканці цього будинку на вулиці Тінистій відчули запах диму. Він йшов з-під дверей квартири на п'ятому поверсі. Там мешкала старенька мати з донькою.

Марія Тарасова, кореспондентка:

- Сусіди кажуть, літня власниця квартири хворіла на склероз. Її п'ятдесятип'ятирічна дочка - систематично пиячила.

А ще - багато курила. Після чергового застілля Ірина заснула з цигаркою. За кілька хвилин квартира спалахнула. Люди, що побачили пожежу, одразу зателефонували рятувальникам. Вони приїхали з драбиною, яка сягала лише третього поверху.

Орест Фок, т.в.о. керівника ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області:

- Наша висувна драбина дістає до даху будинку 2-поверхового або вікна 3 поверху.

Ольга, сусідка загиблих:

- Мать, когда они приехали, пожарные, еще была живая. Она выглядывала из окна и кричала: Помогите, спасите.

Поки викликали іншу машину - з більшою драбиною - спробували відчинити подвійні броньовані двері. Але і це їм зробити не вдалося. Адже приїхали зі звичайною "болгаркою". А сусіди кажуть: коли дзвонили на 101 - попередили: потрібен спеціальний інструмент.

Валерій, сусід загиблих:

- Не выключили ни газ, ни электричество, под током пилили эту дверь. А там крабовые засовы. Вон пытались выломать, лом. Может, она бы и не сгорела. А так...

І от нарешті - після 25 хвилин очікування - до місця страшної пожежі прибуває спецавтомобіль із тридцятиметровою драбиною. Але і тут не одразу вийшло її задіяти. Через вузькі проїзди та широку зелену зону конструкцію довго не могли встановити.

Орест Фок, т.в.о. керівника ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області:

- Необхідно впритул не менше 3 метрів під'їжджати до стіни будинку. Ми під'їхали на 30 метрів від будинку. Механічна драбина була перевернута, все-таки встановили її, спиляли кілька гілок і висунули драбину до місця пожежі.

Та дорогоцінний час було вже втрачено. Коли пожежники увійшли до квартири - жінки були вже мертвими. Бабуся Галина, якій було 84 роки, згоріла біля вікна, з якого і благала про допомогу. Її дочка Іра задихнулася чадом у власній кімнаті. Пекельний вогонь знищив оселю, адже полум'я загасили лише через годину та сорок хвилин після виклику. Рятувальники провели службову перевірку й наголошують: приїхали максимально швидко і зробили все, що могли. 

Орест Фок, т.в.о. керівника ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області:

- Прибула вона чітко за 25 хвилин, ми рахуємо, що наша механічна драбина прибула не то що вчасно, а і з засобами, включеними сигналізації набат, швидше, ніж можна було по тим умовах і проїзду, надзвичайно швидко. Вияснена вся хронологія виклику, всіх сил і засобів.

Але сусіди певні: якби пожежники одразу мали всі інструменти та прибули на потрібній машині, жінок, що до останнього чекали на спасіння, можна було врятувати.