Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 червня 2015, 21:30 Пожежі
Під Чорнобилем горить очерет і суха трава
Під Чорнобилем горить очерет і суха трава

Чорнобильська зона знову у вогні. Горить очерет і суха трава. Полум'я охопило вже сто тридцять гектарів. Більше доби його намагаються загасити майже дві сотні рятувальників. Застосували навіть авіацію. За словами пожежників, зайнялося одразу в шістьох місцях. Тож підозрюють, що не обійшлося без втручання людини.

29 червня… Приблизно о шостій вечора надзвичайники помічають величезний стовп диму. Палає лісове господарство Чорнобильська Пуща. Гелікоптером проводять перевірку з повітря. Одразу шість осередків займання на ста тридцяти гектарах. Горять очерет і трава ось тут, у заплаві річки Вуж, поблизу відселеного селища Поліського та села Ковшилівки. Вогонь не загрожує Чорнобильській станції, бо його поширення зупинили. Скільки часу доведеться боротися з полум'ям, поки ніхто не знає. Все залежить від погодних умов та вітру, твердять рятувальники. Адже будь-якої миті він може змінити ситуацію. Синоптики ж запевняють: радіаційний фон у Києві за останню добу не змінився.

Наталія Голеня, синоптик українського гідрометцентру:

- Радіаційний фон, який був до цього, такий і зараз спостерігається в тих же самих межах - 13-15 мкр/год.

Попри невеликій вітер, дим із зони відчуження таки дістанеться столиці. Охоплені полум'ям очерет і траву намагаються загасити більше сотні рятувальників та два десятки техніки. Їх заливає водою пожежна авіація. Ситуація під контролем - запевняють у Держслужбі з надзвичайних ситуацій. Тож панікувати не потрібно. Палає далеко від могильників.

Олег Мельчуцький, перший заступник голови Держслужби з надзвичайних ситуацій:

- Небезпеки, що дійде до атомної станції, немає, тому що добра відстань й розповсюдження в бік немає. Осередки загоряння виникли у поймі річки Вуж, там болотиста місцевість й ніяких захоронень там немає.

Щодо причин пожежі - поки називають дві: підпал та необережне поводження з вогнем. Постраждалих немає. За останні два місяці це вже друге масштабне займання в зоні відчуження, саме в Чорнобильскій пущі. Минулого разу загорілося наприкінці квітня. Тоді вогонь охопив ліси. Палало 400 гектарів. Загасили пожежу за 5 днів, але й досі висновків, що стало причиною - немає.