Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 червня 2015, 23:01 Пожежі
На Київщині лісова пожежа підступила до будинків
На Київщині лісова пожежа підступила до будинків

Масштабна пожежа вирує вже більше тижня на Київщині. Зайнялися торфовища, а через вітер та посуху вогонь поширився й на ліс та підійшов упритул до житлових будинків. Місцеві разом із надзвичайниками не можуть приборкати вогонь та мріють про зливу.

Павло Прядко, кореспондент:

- У цьому лісі люди збирали гриби та ягоди. Тепер ця територія - суцільне згарище. Вогонь знищує дерева. Більше сотні повалених беріз надзвичайникам довелося вивезти звідси.

Ще тиждень тому місцеві й гадки не мали, що доведеться не спати ночами, пильнувати, аби вогонь не охопив їхніх осель, а за потреби й самотужки гасити полум'я.

- Лес жалко!

Надзвичайники розпилюють дерева, що впали. Доводиться витрачати дорогоцінний час, аби розчистити під'їзд для спецтехніки.

Олександр Головач, керівник Іванківського районного сектору Держслужби з надзвичайних ситуацій:

- На сьогоднішній день площа становить 1000 квадратних метрів. Окремими осередками, всі ці дерева, що росли на цій території, попадали, й ми зараз їх вивозимо для того, щоб робити гасіння пожежної технікою та особовим складом.

Павло Прядко, кореспондент:

- Вогонь впритул наблизився до будинків місцевих, знищив городину. І ось так тепер виглядає подвір'я пана Василя, що тут мешкає, чоловіку після пожежі роботи додалося!

Він іде втомлений, проте щасливий. Свою дерев'яну хату врятував від вогню. Каже: поталанило, бо вчасно помітив. 

Василь, постраждалий:

- Оттуда начало горіть, оттуда пішло, з лісу, чи хто бичка кинув, чорт його знає. Ми давай відра, поливали й все...

- Встигли?

- Ну хати спасли, шо там, шо там!

А ось пані Ніна і розлючена, і задоволена. Каже: полум'я не можуть приборкати вже більше тижня, та сьогодні легше - вітер гонить дим від хати…

- Вчора так палало, шо ужас вночі, диму ж не видно, а вогонь почті мені отак. Коли ж дим - ми задихаємося. Нема чим дихать, ні двері открить, ні окно, страшне, що робиться, а хто підпалив, хто його знає!

Тут, у Феневичах, ніхто й досі не може сказати, чому зайнялося. Місцеві лише запевняють: про особливості свого грунту знають. А тому роблять все, аби пожеж не було. Підозрюють, що підпалили заїжджі.

Надзвичайники кажуть: палають нині і торфовища, і сухостій, і дерева. Вогонь приборкати вдасться, але не за один день. Зізнаються: не вистачає води. Усі хочуть, аби пішов обіцяний синоптиками дощ.