Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 червня 2015, 21:11 Пожежі
З чиєї провини горить нафтобаза під Васильковом?
З чиєї провини горить нафтобаза під Васильковом?

Розпочинаємо із сумнозвісної пожежі на нафтобазі у Васильківському районі Київщини. З вогнем досі борються кілька сотень рятувальників. Прогнозують, що їм знадобиться ще не менше доби. Стільки ж часу вогонь уже господарює на тій території. Серія вранішніх вибухів ускладнила ситуацію. Чому спалахнуло та чи можна було зарадити одразу?

- Спостерігаємо зі вчора, з півп'ятої вечора я замітла це! Дим пішов, я думала, камери палять!

Миттєве поширення вогню й дивна поведінка працівників нафтобази. Вони годину намагалися приборкати полум'я власноруч і лише коли зрозуміли, що сил не вистачає - викликали надзвичайників. Дорогоцінний час був утрачений, а пожежа перетворилася на справжню катастрофу. Два рятувальних потяги, кілька сотень вогнеборців, десятки техніки та тонни піни. Все намарно. Заграва осявала нічне небо Київщини. А вже приблизно о восьмій ранку сталася серія вибухів. В осередку в цей час були три десятки рятувальників. Шестеро дістали страшних опіків, доля трьох і досі невідома. Всі інші - дивом врятувалися з пекла.

Павло Прядко, кореспондент:

- Нині цей чорний стовп диму бачить чи не уся Київщина. Ми відїхали на безпечну відстань, адже знаходитися там дуже важко. По-перше через страшенний сморід, а також температуру. Зараз головна мета надзвичайників не стільки приборкати вогонь, скільки не дати можливості йому розповсюдитися, адже поряд знаходиться така сама нафтобаза й військова частина із бойовим арсеналом.

Олександр Турчинов, секретар РНБО:

- Ми як раз на цьому прикладі бачимо, як злочинні дії приводять до серйозних та небезпечних наслідків. Будь-якими законами заборонено біля військових частин розташовувати нафтобази, вибухонебезпечні об'єкти! Зараз відкрита не тільки кримінальна справа, яка з'ясовує буде причини пожежі, але і кримінальна справа, хто давав дозвіл для будівництва біля військової частини!

Степан Полторак, міністр оборони України:

- Де знаходиться арсенал, є вал захисний, вся техніка розташована так, щоб був захист, підходять танки протипожежні на випадок погіршення ситуації. Евакуація набоїв почалася вчора, частина вже евакуйована, на інших проводиться робота.

Місцеві такою надзвичайною ситуацією налякані. Кажуть: другий день у їхніх домівках немає світла й газу. Попри це, кидати власні оселі наміру не мають.

- Вони закриті, вікна, двері, надо будет - в погреб пойду, я не боюся!

- Оце як ви бачите стовп диму, то це був увесь вогонь! Над нами було! Я думала, що в мене волоси плавлять на голові й трава так шииииии…

Нині фахівці розглядають дві версії цієї пожежі: перша - це диверсія, інша та найбільш імовірна - порушення правил безпеки. Щоб остаточно приборкати полум'я, знадобиться ще доба. Сил та спецзасобів для гасіння, запевняють урядовці, вистачить.