Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 березня 2015, 23:14 Пожежі
Під Києвом знову горять торфовища
Під Києвом знову горять торфовища

Вони знову палають. Вже майже тиждень рятувальники намагаються приборкати полум'я на торфовищах Київщини. Цього року це найперші випадки таких пожеж, й виникли вони не без допомоги людей. Надзвичайники кажуть: тепер загасити таке підземне тління буде важко, а столицю та область оповиє дим чи не на півроку.

Рятувальники приборкують полум'я, жінки спостерігають. За кілька метрів від їхніх будинків вже майже тиждень палають торфовища. Вогонь навіть не зупиняють зрошувальні канали.

- Понесло вогнем іскру на цю сторону.

Сьогодні жінки хоч дихають на повні груди. Адже вітер гонить дим від їхніх осель в інший бік. Проте впевнені - це ненадовго.

Тетяна Зварич, мешканка м. Ірпеня:

- Особливо вранці, десь о 5-6, вікна неможливо відкрити, в буквальном смисле задихаешься!

Для мешканців Ірпеня, що на Київщині, тління торфовищ - це вже майже звичайна справа. Торік тут палало впродовж кількох місяців. Нині містяни дивуються: початок березня, а пожежа вже набула таких масштабів.

Петро Антонович, мешканець м. Ірпеня:

- Ночью проснулся, но как страшно было, как на востоке, все горит, трещит! Сено косили, прибирали, а тепер бурьян росте, а його потім підпалюють.

- Воно постійно-постійно горить! Вогнище було дуже високо!

Рятувальники ж працюють цілодобово. Зізнаються: приборкати полум'я заважає вітер, він допомагає вогню швидше поширюватися територією. Лише за березень вигоріло майже два гектари землі.

Дмитро Погорілий, співробітник ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Він горить й вночі, й вдень, й взимку горить! Треба не тільки заливать, а ще й підкопувать. Проливаю траву, щоб далі не розповсюдживався вогонь, коли торф горить, трава від нього спалахує.

- До півметра, поки не багато, ми тушимо його, щоб не распространялось.

Торік через залишене багаття вигоріло 175 гектарів. Торфовища палали кілька місяців. В управлінні держслужби зазначають: на кожну ліквідацію потрібні ресурси, й це не тільки вода, а ще і паливо для автомобілів та помп, що майже цілодобово постачають воду з рік або ж каналів. Кожна пожежа випалює не тільки землі, а й місцеві бюджети.

Володимир Бондаренко, керівник Головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Наслідки торфяних пожеж шкодять людям та самій природі, порушуючи екологічний баланс. По Київській області існує 10 районів зі значним залеганням торфу, й ми очікуємо ці пожежі взагалі по області.

Поки ж з вогнем продовжують боротьбу. Та тепла весна й спекотне літо, що їх прогнозують синоптики, можуть стати причиною катастрофічного задимлення Київщини.