Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 листопада 2014, 23:43 Пожежі
Охоронці столичних складів не пускали пожежників до палаючого ангару
Охоронці столичних складів не пускали пожежників до палаючого ангару

І знову - масштабна пожежа у столиці: на вулиці Дегтярівській горіли склади. Вони розташовані на закритій території, й охоронці спочатку не пустили туди надзвичайників.

Багряну заграву над складами киянам було добре видно. Адже зайнялося, коли було вже темно.

Раїса Василівна, мешканка м. Києва:

- Вышли с собакой гулять, тут так полыхало, страшно! Черный дым валил такой, оно было как-то локализовано, поднималось в небо, и такая подсветка снизу.

Формально адреса складів - вулиця Дегтярівська, це територія приватного товариства. А вона чимала! Зайнявся ж ангар, що був з протилежного від входу боку. Перші пожежні машини на виклик прибули швидко. Утім, надзвичайники зустріли опір вартових.

Світлана Водолага, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій м. Києва:

- Охорона не пустила перші дві машини, а відправили гасити пожежу з боку парку Пушкіна, чим вони мотивували, ми не можемо сказати, можливо, вони хотіли як краще, щоб з того боку було ближче до пожежі.

Наступні машини, а їх було більше двох десятків, заїжджали вже через шлагбаум. Утім, тут - нова проблема - в гідранті, що на території підприємства, не було достатнього тиску води. Тож надзвичайники мусили тягти пожежні рукави з вулиці - а це цілий кілометр! За цей час вогонь охопив вже дві тисячі квадратних метрів. Його вдалося приборкати за шість годин.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Навіть зранку тут працювали рятувальники. Нині на місце пожежі простягнуті ось такі магістральні лінії, їхня довжина дійсно вражає. Від гідранта тільки до прохідної - кількасот метрів, а до складів, що горіли, іще більше.

Наскільки далеко від входу до складів - на власні очі Свідкові побачити не вдалося. Знімальну групу, як і напередодні надзвичайників, охоронці не пропустили. Провини не відчувають. Кажуть: рятувальникам, навпаки, допомагали.

- Пожарники раза три проехали мимо нас, оставляю пост, я лично бежав на дорогу - поворачивай, сюда заезжай!

Тож ми так само мусили під'їжджати до складів з іншого боку. Це нелегко - тут дерева, високий паркан й колючий дріт. 

- Ось так нині виглядають склади, тут - димно! І це не тільки пар від гасіння, всередині ангару речі і досі тліють.

Через це до роботи не може стати слідчо-оперативна група. Й саме тому фахівці не називають навіть попередніх причин займання.

Світлана Водолага, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій м. Києва:

- Пожежа розпочалася в приміщенні, де знаходилися речі секонд-хенда, там була велика завантаженість - багато речей було. Також багато було резинових виробів, що дуже сприяло розповсюдженню пожежі.

Постраждалих і загиблих у пожежі немає. Вцілів і парк, впритул до якого палав ангар. А ось орендарі складів підраховують немалі збитки.