Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 жовтня 2014, 23:43 Пожежі
Кому заважав кінотеатр Жовтень
Кому заважав кінотеатр Жовтень

Легендарний кінотеатр Жовтень перетворився на згарище. Найстаріший столичний кінопалац підпалили під час перегляду фільму. Глядачів встигли евакуювати, а ось будівлю пошкоджено.

О 22-й годині легендарний кінотеатр, розташований в серці Подолу, зайнявся, мов смолоскип. Глядачі помітили в залі вогонь під час демонстрації фільму.

- Это словно петарды или феерверки, ни у кого из нас нет такого в сумке, чтобы оно просто загорелось, я не думаю, чтобы кто-то курил, было шипение, вначале был дым, а потом быстро переросло в огонь, который доставал до потолка.

Охоронці кінотеатру швидко вивели людей надвір. А перші пожежники прибули на місце вже за десять хвилин. Утім, впоратися з полум'ям не змогли. Перекриття найстарішого кінопалацу у столиці головно дерев'яні, тож вогонь поширювався дуже швидко.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Він стояв понад вісім десятиліть, а згорів за п'ять годин. Зайнявся Жовтень вночі. Нині в приміщенні знаходитися небезпечно. Тут вигоріли стіни і обвалився дах.

Вранці потроху сходяться співробітники. Жіночки працювали тут десятиліттями. Тож вони не просто втратили роботу, а, кажуть, цієї ночі згоріла частина їхнього життя.

- Це шок... я администратор, это наш дом, наш второй дом. Наш коллектив, мы давно работаем, и вы знаете, всю ночь никто не спал.

Витерши сльози, жінки беруться до роботи. Кажуть, даватимуть лад всередині кінотеатру самотужки. Кияни ж, як і працівники Жовтня, певні: кінотеатр хтось спалив. Той, хто вже накинув оком на шматок землі.

- Старинный кинотеатр, хороший, всегда ходили фильми дивиться, ну, взяли, спалили, кому-то треба, кому-то выгодно.

Людмила Горделадзе, директор кінотеатру Жовтень:

- Я тільки знаю, що це точно був підпал, і саме так відкрита карна справа. 

Тим часом правоохоронці не поспішають робити висновки і розслідують причини займання.

Світлана Водолага, керівник відділу управління держслужби з надзвичайних ситуацій у м. Києві:

- Що стосується причин пожежі та збитків, то цим займається слідчо-оперативна група.

Яких збитків завдала пожежа Жовтню - поки що не відомо. Утім, вони величезні.

Валентин Мондріївський, голова Подільської райдержадміністрації:

- Я думаю, що питання збитків і обрахунок іде на мільйони гривень, є плюсом те, що власність кінотеатру і обладнання були застраховані. Приміщення кінотеатру як залишалося в комунальній власності міста, так в комунальній власності і залишиться, громада повинна володіти цим приміщенням і обов'язково відновити кінотеатр.

У Подільській і міській держадміністрації обіцяють якнайшвидше відновити Жовтень. А ще звертаються до всіх киян, кому не байдужа доля найстарішого кінотеатру, допомогти його відбудувати.