Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 травня 2014, 22:45 Пожежі
Колишній в'язень підпалив дві церкви на Тернопільщині
Колишній в'язень підпалив дві церкви на Тернопільщині

За одну ніч спалили одразу два храми на Тернопільщині. Вогонь дотла знищив майже все церковне начиння та давні Євангелія. Хто зазіхнув на пам'ятки архітектури 17-го століття?

Приблизно о третій ночі селян розбудило вогняна заграва - то палала церква Пресвятої Трійці. А о пів на четверту вдарили на сполох віряни парафії Покрови Пресвятої Богородиці. Їхній храм теж охопило полум'я.

Отець Микола, настоятель храму Пресвятої Богородиці:

- Люди збіглися, пожарні тушили. Фактично уся стіна згоріла. Було багато образів. Одні зовсім згоріли, попіл тільки лишився від них, фрагменти лишилися від деяких. Біля цієї ікони рамка вся вигоріла, рушник, який висів над нею, згорів.

Василь Левицький, заступник керівника УМВС України в Тернопільській області:

- За період 30 хвилин скоєно підпал двох церков. Після скоєння злочину почали відпрацьовувати декілька версій. Одна з версій - що злочин скоїв раніше судимий за аналогічні злочини. Вона і підтвердилася. Встановлена особа. Це житель Донецької області, який мав раніше проблеми із законом.

З3-річний чоловік довго не відмагався. Розповів, що після четвертого заґратування на рідну Донеччину вирішив не повертатися. Добувати гроші на хліб почав звичним для себе ремеслом. На справу прихопив металевого ломика.

- Вот так вот ставил и открывал. Когда первый раз дотронулся, то оно лопнуло и звук громкий пошел. И поддалось, начало открываться.

Та розбагатіти лиходієві не судилося - у церквах не було нічого цінного. У скарбничці для пожертв в одному храмі знайшов двадцять гривень, а в іншому - тридцять дві. Коли святотатець зрозумів, що поживитися нічим -  розпалив багаття з церковних книг 17-го століття.

- Коли його запитали: чому ти це зробив - він здвинув плечима і не сказав нічого.

Нині затриманий у СІЗО. За навмисне пошкодження цінного майна грабіжникові загрожує позбавлення волі на десятирічний термін.