Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 січня 2014, 00:56 Пожежі
На Дніпропетровщині горів унікальний собор
На Дніпропетровщині горів унікальний собор

На Дніпропетровщині горів православний храм. Зайнялося склепіння під час реставраційних робіт. На щастя, жодна людина не постраждала. І історичні та церковні предмети непошкоджені.

Свято-Троїцький собор у Новомосковську - унікальна пам'ятка архітектури козацьких часів. Без єдиного цвяха дерев'яний храм звели наприкінці вісімнадцятого століття. Про нього писали романи, та вже з початку двотисячних будівля почала стрімко руйнуватися. На відновлювальні роботи 2012-го надали 29 мільйонів. 

Євлогій, єпископ Новомосковський, настоятель Свято-Троїцького собору:

- Последний раз реконструировали в 1888 году. Вот вторая попытка его реконструкции, вот такая неудачная.

Під час реконструції собор і запалав. Зайнялося вранці склепіння. До місця пожежі викликали багатьох надзвичайників, але швидко приборкати стихію їм не вдалося.

Лідія Андріївна, мешканка м. Новомосковська:

- Слава Богу прожить сколько столетий, сколько войн пережила. Немцы не спалили, а такая сейчас халатность, спалить такой исторический памятник. Слава Богу, Дай Боже, чтобы его потушили и это всё отремонтировалось.

Деяких парафіян розлютило не лише недбальство будівельників, що на думку багатьох і запалили пам'ятку, а й те, як вогнеборці ліквідовували пожежу.

Павло, мешканець м. Новомосковська:

- Хочу отметить "высокий профессионализм" службы МЧС и пожарных, поскольку купол горит уже три часа! Вот Вам демонстрация нашей действительности и подготовки наших сотрудников МЧС.

Та очільник міста твердить: всі служби діяли фахово. Під час пожежі жодна людина не постраждала, а історичні й церковні предмети - непошкоджені.

Сергій Мороз, Новомосковський міський голова:

- Із середини на цих трьох куполах, і цей купол, який знаходиться в пожежі, там немає ні картин, там немає ні фарбування, там немає нічого.

За припущеннями, зайнялося через порушення будівельниками технологічного процесу під час робіт із деревом.

Ігор Романюк, керівник Держслужби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області:

- Феном сушили дерево и возможно это послужило причиной возгорания самого дерева, то есть пересушка дерева.

Тепер на місці пригоди працює спеціальна комісія, яка має знайти винних та підрахувати обсяги збитків.